Červenou Horou u Náchoda se v úterý těsně před 14. hodinou prohnalo tornádo. Srovnalo se zemí zděnou stodolu, zničilo střechu teletníku a zlikvidovalo alej podél silnice do sousedního Žernova. Poškozeno bylo i několik dalších střech. A to se tornádo nepřehnalo středem obce, střed víru šel naštěstí zhruba půl kilometru od něj…

„Vzduchem létaly plechy a střešní tašky. Nic podobného jsme nezažili," líčili obyvatelé.

„Celá stodola byla zřícená. V ní uskladněná zemědělská technika byla zasypána spadlou střechou, naštěstí se v budově nikdo nenacházel. O kus dál přes hlavní silnici byla také tornádem zasažena jedna zemědělská usedlost, které to obrátilo střechu a ta zakrývala osobní auta. Směrem na Žernov bylo na hlavním tahu popadaných několik stromů a silnice zde byla zcela neprůjezdná," řekl  Tomáš Kábrt z červenokosteleckých dobrovolných hasičů. Celkem spoušť způsobenou tornádem likvidoval pět jednotek hasičů včetně profesionálních.

Zdroj: Youtube

„Rychlost tornáda mohla být na šestistupňové škále druhá nejnižší, tedy mezi 117 až 180 kilometry za hodinu," řekl Lukáš Ronge z Amatérské meteorologické společnosti, která tornáda v Česku sleduje. O tornádu a jeho vířivém pohybu podle něj svědčí například tráva polehlá v několika směrech. Také stromy jsou zničené vykroucením a odnesené desítky metrů do pole. Jeho slova potvrdili i profesionální meteorologové.

Nedaleká Jaroměř a okolí  zase zápasila se silnou průtrží. „Během odpoledních hodin jen v této oblasti vyjížděli naši i dobrovolní hasiči k padesátce zásahů. Všechny výjezdy byly z důvodu přívalových dešťů, ve většině případů se jednalo o čerpání vody ze zatopených sklepů domů," uvedla Alena Kuthanová z HZS Královéhradeckého kraje.

Nejhorší situace byla v Heřmanicích, které pokryla souvislá vrstva bláta. Z některých ulic se staly řeky a lidé rychle chránili svá obydlí pytli s pískem. Přívalový déšť zaplavil i státovky z Jaroměře do Náchoda a na Trutnov. V zoo Dvůr Králové bahno valící se z pole povalilo plot safari, odkud pak uteklo asi deset antilop.

Ve Velichovkách, kde mají meteorologové stanici, spadlo během chvíle 50 litrů vody. To je bezmála desetina celoročního úhrnu.