Tato stále více oblíbená akce začíná dělat vrásky na čele pořadatelům. Opět totiž padl rekord účastníků, kterých se na trať pustilo 1768, což bylo o 341 více než v loňském roce.

Pěší turistika získává na oblibě

Na vzestupu je prý pěší turistika. Po svých se na trasu vydalo 892 turistů, cyklistů „jen" 844 a koloběžkářů 32. Lidé, kteří dříve jezdili na kolech, dnes dávají přednost pěší procházce přírodou.

„Máme další rekord a už to je neúnosné. Je to už za hranou pořadatelských možností. S vypětím sil jsme to ale zvládli. Na druhou stranu jsme rádi, že lidé přišli a dostali jsme je do přírody. Letos jsme využili nově postavených rozhleden v okolí, a tak jsme trasy směřovaly na Signál a na Žernov," informoval starosta městyse Josef Král.

U rozhleden i všude na trasách bylo po celý den živo. Napilno měli i v hospodách po trase, kde bylo dojednáno občerstvení. Fronty se tvořily i po návratu u hasičské zbrojnici, kde byl start i cíl.

„Na zaslouženou klobásu se muselo chvíli čekat, ale lidé to chápali a byli v klidu. Se současnou kapacitou to opravdu nešlo dělat rychleji. Musíme nyní jednat, jak pokračovat v dalších letech. Omezit kapacitu je nepřijatelné. Nemůžeme někoho, kdo má zájem jít, nebo jet do přírody, vyhodit a říci, že se nemůže Toulek zúčastnit. Musíme přemýšlet o tom, jak zdokonalit pořadatelskou službu, aby byla schopná zvládnout i navýšené počty účastníků. Musí se posílit také zázemí. V žádném případě se nebráníme, aby lidi chodili i nadále. Jsme rádi za účast a jsme spokojení, proto to děláme," řekl starosta.

Na závěr ještě dodal, že Toulky mají už několik let štěstí na počasí. I když je před a po akci nevlídně, tak na akci to vždy vyjde. „Máme to nahoře vyjednané," dodal starosta se smíchem.

Všichni si akci pochvalovali

I když byla účast na hraně možností pořadatelů, tak si všichni po návratu krásnou procházku nebo projížďku pochvalovali.

„Šla jsem s taťkou a mladším bráchou dvanáct kilometrů pěšky a bylo to dobrý. Ani mě moc nebolí nohy. Ušli jsme to všichni docela v pohodě. Na cestě jsme měli jenom čtyři zastávky na občerstvení a odpočinek, ale ještě bych klidně něco ušla," svěřila se v cíli sedmiletá Tereza Jílková.

Nejdelší cyklistickou trasu, která měřila šestapadesát kilometrů, si společně s dalšími 220 cyklisty vybral i Víťa Stolina. Pochvaloval si nejen cestu, ale i nádherné počasí. Ani prý ty kopečky nebyly tak hrozné.

„Udělali jsme si několik zastávek na občerstvení a doplnění tekutin. Pili jsme ale jen nealko, protože po pivu se nedá jet, to pak bolí nohy. Nejhorší byl asi kopec do Václavic, jinak to bylo super," dodal Stolina.

Na rozhlednách bylo plno

Pohodovou pěší dvanáctikilometrovou trasu si zvolila Jana Brožová, která se na ni vydala s kamarádkou.

„Byla to výborná procházka, počasí vyšlo také nádherně, tak jsme si to užili a dobře jsme se cestou pobavili. Nahoru na rozhlednu jsme nešli, protože tam byl nával, ale i tak bylo pěkně vidět po okolí. Na rozhlednu si zajdu, až tam bude klidněji, abych se mohla rozhlédnout v klidu. Příští rok se určitě toulek zase zúčastníme," pochvalovala si Jana Brožová.