Poslední dobou se ale šířily obavy, že škola pomalu zanikne a umělecké školství bude ukončeno. Důvodem je havarijní stav budovy ZUŠ a zcela nevyhovující prostory v klášteře, které využívají hudební obory na zkoušky a výuku bicích nástrojů.

Katastrofický scénář definitivně ukončili zastupitelé města na svém posledním zasedání. Většinou hlasů odsouhlasili celkovou rekonstrukci a rozšíření budovy ZUŠ. Rozpočet je předběžně nastaven na 25 milionů korun, město si bude muset vzít i úvěr.

„Ze schválení mám radost, protože to je mnohaleté úsilí, ale na druhou stranu to je obrovský závazek. O možné rekonstrukci se jedná už devět až deset let. Dvakrát se i žádalo o dotace, ale bohužel tento projekt neuspěl. Začaly se tedy dělat alespoň nejdůležitější věci tak, aby se budovy nechaly využívat. Nyní ale už bylo opravdu potřebné rozhodnout, co bude se školou dál," vysvětlila starostka Ida Jenková.

Základní uměleckou školu na Komenského náměstí tvoří původně dvě budovy, které jsou propojeny spojovací chodbou.

V původní budově na Komenského náměstí dříve sídlily různé organizace. Od nich je postupně přebrala umělecká škola. V sedmdesátých letech minulého století však byl na budovu pro havarijní stav vydán demoliční výměr.

„Aby bylo možné budovu nadále využívat, tak se škola pustila do nutných oprav vlastními silami. V nejvíce zasažených místech proběhla také dost zásadní rekonstrukce a na základě toho se budovu podařilo zkolaudovat k opětovnému využívání. Demoliční výměr tak pozbyl platnosti," vysvětlil zástupce ředitele školy Vladimír Beran.

Některé třídy jsou už celkově zrekonstruované. V novém už například pracují děti v ateliérech výtvarné výchovy.

BUDOVU OHROŽOVALA DŘEVOMORKA

„V těchto místnostech byla v podlahách dřevomorka a po odkrytí jsme se zhrozili, vše bylo zralé ke zřícení. Tyto podlahy a stropy jsou už kompletně nové," upřesnil Beran.

V současné době se jedná o kompletní rekonstrukci školy, a to prostorů, které se ještě nepodařilo zrekonstruovat. Součástí je i rozšíření učebních prostorů tak, aby se mohly všechny obory nastěhovat do jedné budovy. Školu nyní tvoří dvě původní budovy, které by se měly propojit takzvaným krčkem.

Stávající plány na rekonstrukci jsou staré už deset let, jsou tak neplatné a nahradily je studie nové. Jsou z nich vyjmuty věci, které se už realizovaly. Plány jsou také podstatně zeštíhleny. Původní rozpočet byl totiž pětačtyřicet milionů korun.

„Peníze na rekonstrukci objektu zastupitelé schválili, tak se nyní tvoří harmonogram prací. Projektanti z ateliéru Tsunami dělají revizi stávajícího projektu. To by mělo být hotové do září. Na základě toho se následně vypíše výběrové řízení a zažádá o úvěr. Vše máme v plánu připravit tak, aby samotná realizace rekonstrukce byla zahájena v roce 2017, nejpozději však v roce 2018. Letošní rok se připraví veškerá administrativa. V projektu se počítá s celkovou rekonstrukcí včetně všech přístaveb," upřesnila starostka.

ZE DVOU BUDOV VZNIKNE JEDNA

Dvě dříve samostatné budovy jsou nyní propojeny v přízemí pouze chodbou. Rekonstrukce počítá s tím, že se propojí jak přízemí, tak i obě navazující patra. Tím vzniknou nové prostory, které by například využíval taneční obor. Přestěhoval by se z budovy kláštera, kde působí v nevyhovujících prostorách, hygienicky i bezpečnostně.

V rámci rekonstrukce se počítá s tím, že se všechny obory soustředí na jedno místo. Některé obory sídlí nyní v budově kláštera, což bylo původně dočasné, provizorní řešení.

V klášteře sídlí i výuka bicích nástrojů, která za současné situace nemůže v budově školy fungovat, jelikož by to všechny ostatní obory rušilo. V klášteře jsou i zkušebny orchestru.

Plánovaná rekonstrukce počítá s vybudováním přístavby v přízemí, kde by bylo technické zázemí školy. V prvním patře se vybudují prostory pro taneční obor a propojovací chodby a o patro výš vzniknou ještě další učebny.

„Instalovat se bude také výtah, který zajistí, aby byla škola bezbariérová. Nutná je i rekonstrukce střechy na jedné z budov, ta je v havarijním stavu. Zároveň by se měla zvednout a v podkroví vzniknou dvě učebny. Podkrovní učebny nahradí stávající, které zaniknou po vybudování chodby. Zatím se střecha neopravovala, protože se počítalo, že dopadne rekonstrukce," vysvětlil Vladimír Beran.

Do proluky mezi budovami bude vestavěn sál o kapacitě okolo sto lidí. Takový prostor prý v Polici chybí. Sál bude zároveň sloužit jako zkušebna orchestrů. Využívat se bude i pro prezentace školy.

Do slepé uličky mimo budovy školy bude umístěno jeviště sálu. Zde bude zároveň i zkušebna bicích nástrojů.

OKLEŠTĚNÍ BY ZNAMENALO RUŠENÍ OBORŮ

„Bude to nemalá investice, ale jakékoliv okleštění rekonstrukce znamená rušení některých oborů," varuje Vladimír Beran.

„Rekonstrukce bude v plném rozsahu. Nemám radost z toho, když si město dělá dluhy, ale i já jsem hlasovala pro rekonstrukci. Bylo by špatné zrušit dlouholetou úspěšnou tradici a ochudit děti o možnost vzdělávat se i kulturně. Ve městě jsou určitě potřeba udělat i další důležité věci, ale toto je investice do budoucnosti našich dětí a zhodnocení jejich talentů," doplnila na závěr starostka Ida Jenková.