„Skupinky chodily většinou po třech, ale také třeba po čtyřech nebo pěti kolednících,“ říká organizátorka červenokostelecké sbírky Marcela Frýbová. „Nikde totiž není psáno, že poslové, co přinesli do Betléma Ježíškovi dary, byli skutečně tři. To je jen takový mýtus, který možná vznikl podle tří darů, které přinesli. Podle zlata, myrhy a kadidla,“ vysvětluje.

„A ani v bibli není psáno, že poslové, nebo chcete-li králové, byli tři. Na katolické mši nám pan farář zdůrazňoval, že to pravděpodobně byla celá karavana, která do Betléma přijela. Není totiž pravděpodobné, že by se takovou dálku a přes poušť vydali jen tři lidé,“ poukazuje Frýbová na možné zkreslení biblického příběhu, které se však už stalo uznávanou tradicí.

My tři králové jdeme k vám …

Na Bohdašíně potkal tamní obyvatele zajímavý zážitek. Už z dálky totiž mohli zaslechnout tóny známé koledy: „My tři králové jdeme k vám … „. A jejich příbytek, pokud měli štěstí, navštívila trojice pozoruhodných koledníků. Do domu jim totiž, kromě žádosti o podporu „dobré věci“, přinesla i ryzí muzicírování. „Ve skupince byla jedna dívka a dva chlapci. A právě chlapci hráli na trubku a saxofon. Koledníky jsme pořádali, aby nám zahráli i tady u nás v Háčku, kde nám předávali kasičku. Byl to obrovský zážitek,“ popsala organizátorka.

Statisíce pomůžou potřebným

Výtěžek letošní červenokostelecké Tříkrálové sbírky bude využit například na obnovu technického vybavení, nákup zdravotnického materiálu a pracovních oděvů pro Hospic Anežky České v Červeném Kostelci. Část získá také pečovatelská služba a Mobilní Hospic Anežky České, nebo i Domov sv. Josefa, a to na pořízení automobilu pro přepravu vozíčkářů.

Statisíce, které se koledníkům podařilo do kasiček označených znakem Charity nashromáždit, byly podle organizátorů pod dobrou kontrolou „Jednotlivé kasičky byly pečlivě evidované a každá z nich zapečetěna. Byla na ní nálepka a razítko městského úřadu. Nálepka držela provázek který byl zajištěn pečetí z vosku. Nálepka ani pečeť nesměly být porušené,“ říká další z organizátorek sbírky Jana Řezníčková. „Zapečetění i vybírání kasiček bylo pod kontrolou pracovníka Městského úřadu v Červeném Kostelci,“ dodala. Podle Řezníčkové byli koledníci rovněž vybaveni průkazkami, které je opravňovali peníze do kasiček vybírat. „Nebyl zaznamenám jediný problém a vše proběhlo v pořádku,“ dodala. (jm)