„Atmosféra byla absolutně neuvěřitelná. Při každém odpalu bylo vidět, jak jsou všichni pro projekt nadšení. Kolo umožní Lukášovi se zase o trochu víc zapojit do života, který žijí jeho vrstevníci," řekl bezprostředně po skončení turnaje manažer klubu Jan Bitvar.

Golf má jako léčebnou terapii

Lukáš Šnobl je po prodělání mozkové obrny částečně ochrnutý. Golf v Grosshofu hraje pro zábavu a zároveň ho využívá jako léčebnou terapii už více jak rok. Při tréninku musí Lukáš zapojovat svalstvo celého těla a opět získává koordinaci a stabilitu.

„Lukáš je úžasný žák. Mnohdy bych řekl, že je až sebedestruktivní. Když mu dáte 500 míčků, tak on je schopen je všechny vystřílet, takže ho musíme často brzdit. Je to jedno z mála dětí, které skáče radostí, když přichází na trénink," říká Lukášův trenér Jaroslav Beran.

Turnaj byl okamžitě na světě

Myšlenka na uspořádání benefičního turnaje vznikla sotva před týdnem. „Lukáš patří do naší golfové rodiny. A když jsme se dozvěděli, že by Lukášovi v dalším rozvoji pomohlo poměrně drahé speciální kolo, v podstatě byl turnaj okamžitě na světě," říká manažer klubu Jan Bitvar.

Turnaje se nakonec zúčastnilo 38 hráčů z celé České republiky. Byl mezi nimi i trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák, který nejenže přispěl na dobrou věc, ale také na turnaji snížil handicap z 27 na 26,5 HCP.

Tričko a dres Martiny Sáblíkové

„Když mně kamarádi řekli, že můžu pomoci Lukášovi ke kolu a navíc že mohu poznat další hřiště v Česku, tak jsem rád přijel," popisuje důvody účasti trenér.

Do dražby přivezl tričko, dres a dvě čelenky úspěšné reprezentantky. Tréninkové oblečení Martiny Sáblíkové se vydražilo dohromady za dva a půl tisíce korun. Mezi dalšími draženými předměty byl například historický putter, archivní vína z minulého století, domácí malinovka nebo třeba čokoládový bag. „Je to něco úžasného. Moc a moc GC Grosshof děkuji. Lukáš bude zase moc jezdit a sportovat," řekla po turnaji Lukášova maminka Miluše Šnoblová.

Díky všem má neskutečnou radost

Původně se počítalo s kolem do patnácti tisíc korun. Vzhledem k vybrané sumě bude nakonec Lukášovi sestavena firmou Harold Bicykles speciální bicyklová tříkolka na míru bez finančního limitu. Do výroby půjde prakticky okamžitě a slavnostně bude Lukášovi předána při turnaji o mistra klubu na začátku října. A samotný Lukáš? Po tvářích se mu koulely slzy a dostal ze sebe jedinou větu: „Mám neskutečnou radost, promiňte, nemám slov…".(kc)