Těžké chvíle z hlediska dopravy nastaly řidičům i obyvatelům především v Náchodě a v Trutnově. Komplikace začaly včera a potrvají do konce listopadu. Důvodem jsou rekonstrukční práce na hlavním tahu do Polska v Náchodě. Objížďka pro nákladní dopravu vede přes Červený Kostelec a Trutnov.

Provoz v Náchodě už od rána komplikovaly uzavírky a objížďky. Do ulic proto museli vyrazit policisté, aby upozorňovali na změny, monitorovali situaci a řešili dopravní problémy. Krátce před polednem sáhli poprvé po pokutových blocích.

„Řidič zahraničního kamionu, který vjel za značku zakazující vjezd vozidel nad čtyři tuny, musel sáhnout do peněženky a na místě v blokovém řízení zaplatil dva tisíce korun," popsala jeden z případů mluvčí náchodské policie Eva Prachařová a dodala, že od vjezdu do zakázané zóny ho přitom neodradil ani policejní vůz se světelnou tabulí, upozorňující na uzavírku silnice a na objížďku.

Asi nejhorší situace a kolony se dají v Náchodě očekávat vždy v ranní a odpolední špičce. Například po Kladské směrem od Polska a Broumova se před osmou hodinou ranní auta sunula krokem. Takřka každý třetí vůz byl kamion, který z okružní křižovatky u Itálie zamířil na objízdnou trasu.

„Je to jako kdyby tudy jely lokomotivy. Jedna za druhou. Ten hluk a dunění se nedají vydržet," posteskl si jeden z obyvatel Horní Radechové. „Ke všemu tu chybí chodníky a na silnicích není bezpečno. Sníženou rychlost řidiči kamionů nedodržují," lamentoval muž, jehož dům stojí hned u silnice.

Jednoduché není ani projet samotným Trutnovem. Ředitel trutnovské městské policie Radek Svoboda apeloval na obyvatele, aby co nejvíce využívali městskou hromadnou dopravu nebo se po městě pohybovali na kole či pěšky. „V některých chvílích to pravděpodobně bude nejrychlejší způsob přepravy," konstatoval.