Jen co se rozběhlo šetření České inspekce životního prostředí, pravděpodobný viník je už na světě. Tuny stavební suti s kusy asfaltu a nebezpečnými starými bateriemi na pozemky, kde zimovali vzácní plazi a obojživelníci, navezla společnost Stako.

K odhalení paradoxně přispěla i sama firma poté, co se na místě v pondělí 2. března dopoledne objevili dva její pracovníci.

„Byl jsem se na Plachtě podívat, jak situace vypadá. Najednou přijelo auto společnosti Stako a z něj vystoupili dva muži. Ti začali z hromady suti vybírat staré baterie. Ihned jsem zavolal mětskou policii,“ popisuje události Martin Hanousek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ředitel stavební firmy Petr Kulda považuje událost za velmi nešťastnou. „Že tam jsou nějací plazi, jsme nevěděli. Jedná se o naše pozemky, které jsou podle územního plánu určeny k výstavbě. To, co jsme tam uložili, byla zemina smíchaná se sutí vytěženou na stavbě Tereziánského dvora. Jde o nedopatření, není přece v našem zájmu, abychom si na vlastní pozemek naváželi nepořádek. Bohužel si nikdo nevšiml, že tam zřejmě vojáci zapomněli nějaké staré baterie,“ říká Kulda.

To, že se jedná o pozemky společnosti již věděla i sama inspekce životního prostředí.

„S majitelem jsme měli domluveno jednání na pondělní odpoledne, jelikož jsme již měli podezření, že by mohl být za situaci odpovědný,“ uvedl za inspekci Josef Jenčovský. Doplnil, že firma hodlá skládku zlikvidovat na vlastní náklady v nejbližších dnech. „To je nyní nejdůležitejší. Šetření však probíhá dál,“ dodal Jenčovský.

Na uložení odpadů v této lokalitě však neměla společnost povolení a za porušení zákona jí nyní hrozí milionové pokuty. Do hry vstoupil i kraj, který zvažuje podání trestního oznámení.

Jak to nyní v lokalitě vypadá?