Zmíněny zde byly například cyklobusy, které letos přicházejí s prodloužením první páteřní trasy vedoucí z Hradce Králové. Spoje bu-dou nově zajíždět i do Jano-vic, Jívky a Radvanic, čímž se zlepší dostupnost Jestřebích hor nebo dolu Bohumír. Cyklobusy poprvé vyjíždějí 28. května.

OŽIVLÝ JOSEFOV

Prostor dostali i jednotliví aktéři cestovního ruchu. Jako první vystoupila Ilona Zatloukalová z pevnosti Josefov. Představila Traxlerovu sýpku, tamní akce jako Gladiator Race, Oživlý Josefov, Špitál Art a především novinku v podobě vstupného ALL INCLUSIVE platící do několika objektů pevnostního města.

150 LET OD BITVY 1866

S pozvánkou do České Skalice na jedinečnou akci, kte-rá se uskuteční 28. června, což je přesně 150 let ode dne, kdy se těmito místy prohnali boje prusko-ra-kouské války, přišel starosta města Martin Staněk: „Srdečně všechny zveme na komentované prohlídky bojiště nebo do areálu Barunčiny školy, kde bude ke zhlédnutí živý obraz Lazaret." Jiří Kmoníček z Centra rozvoje Česká Skalice se poté zmínil i o nové mobilní aplikaci zaměřené na bitvu 1866 odehranou na Českoskalicku.

HERECKÝ DŮM VIKTORKA

Další novinkou, která však v našem regionu teprve vzniká, je nové muzeum Herecký dům Viktorka. Buduje se v Babiččině údolí. Za projektem stojí režisér Tomáš Magnusek. Zahajovat by se tu mělo již na podzim.

PARALYMPIC QUALIFYING

Nové Město nad Metují se kolem poloviny června stane dějištěm druhého nejprestižnějšího turnaje v lukostřelbě zdravotně postižených Paralympic Qualifying 2016. Vyvrcholení této výjimečné události proběhne přímo v historickém srdci města na Husově náměstí.

UNIKÁTNÍ MODEL

Ani správce pevnosti Dobrošov Richard Švanda nedo-razil „s prázdnou". Zmínil se o unikátním modelu lehké-ho opevnění, jenž se stavělo od roku 1936 na území Československa, o nových informačních tabulích a expozicích prezentujících práci dělníků na pevnosti v letech 1937-1938 nebo o kopii protibetonového granátu, kterým Němci ostřelovali srub Můstek v době války.

PARK OSOBNOSTÍ

Město Náchod, Regionální muzeum v Náchodě, Státní okresní archiv Náchod a Hotel U Beránka zase nedávno otevřely výstavní síň věnovanou architektu Janu Letzelovi. V plánu města pro nejbližší léta jsou pak i realizace Parku osobností u Masarykova náměstí a výstavní síň věnovaná Josefu Škvoreckému.

POD ČEPICÍ

Lenka Grimová a Martina Špringová z Hronova potom pohovořily v červenokostelecké knihovně o svém nově otevřeném interaktivním muzeu chytré zábavy Pod Čepicí. Zábavu tu údajně najdou děti i dospělí. A zajímavé programy jsou připravené také pro školy.

POLICKEM NA KOLOBĚŽCE

„Za sportem se vydejte do Police nad Metují, kde vám přímo v infocentru půjčíme koloběžku," zve zájemce Jana Rutarová, vedoucí pracovnice v Pellyho domech a dodává: „Zároveň vám i poradíme, kam se na ní v okolí města vydat."

ORIGINÁLNÍ PONOŽKY

I důl Bohumír se prý řádné přichystal na sezonu. Květa Dufková se zmínila o originálních mzdových výkazech, fáracím oděvu fasovaném v roce 1960 nebo o velmi cen-ných originálních důlních mapách. A neopomněla upozornit na kuriózní suvenýr bavlněné ponožky s logem.

PODZEMNÍ MĚSTO

Novým členem Kladského pomezí se letos stalo Podzemní město Osówka. Známé Hitlerovo sídlo v Dolním Slezsku se nachází v nedalekém Polsku asi kilometr od obce Kolce.

TOULAVÝ BAŤOH

Na akci nechyběla ani zmínka o oblíbeném Toulavém baťohu, se nímž už třetím rokem můžete sbírat samolepky a soutěžit tak o zajímavé ceny.