„Kromě toho se věnujeme praktické péči jako je kosení luk, pastva či likvidace náletů v přírodovědně cenných lokality, o které se nikdo nestaral a bez naší péče by zanikly,“ řekl Deníku David Číp, vedoucí stanice. Jde o 49 lokalit na ploše 55 hektarů. Jsou to mokřadní louky například v Libřicích, Lukavci u Hořic, v Konecchlumí u Jičína, Trubějově, v povodí Olešenky v Orlických horách a lesostepní stráně ve Vysoké nad Labem, Velkém Vřešťově, Brodě a Josefově, bývalý kamenolom Ferdinandov, stará zatopená pískovna v Jaroměři, několik rašelinišť v Borovičce nebo Dobrošově, části lesů v Hustířanech u Velichovek či bývalá vojenská střelnice v Semaníně na Českotřebovsku.

Stanice se zabývá rovněž ekologickou výchovou a osvětovými akcemi pro veřejnost. Pořádá Den Země, celostátní soutěž Pozor na invaze!, Vánoce pro zvířátka, Setkání s přírodou, přednášky na školách, pracovně vzdělávací tábory nebo putovní výstavu Člověk a příroda – stezky k soužití.

Stanice propaguje ochranu přírody ve sdělovacích prostředcích, úzce spolupracuje v oblasti ochrany přírody s ostatními organizacemi i jednotlivci v regionu. „Vyvěsili jsme přes 1650 ptačích budek, zasadili stovky stromů, při likvidaci černých skládek odklidili z přírody několik tun odpadků a během záchranných transferů obojživelníků přes rizikové úseky silnic jsme před koly automobilů zachránili okolo 30 tisíc obojživelníků,“ uvedl Číp a dodal, že činnost stanice je vázána na oblast o rozloze zhruba 3000 kilometrů čtverečních ve vzdálenosti do 100 kilometrů od Jaroměře. Zde se kromě praktické péče o přírodu intenzivně věnuje také dlouhodobému výzkumu živočichů a rostlin. Jen od roku 2000 pracovníci stanice sledují přes 1130 lokalit rostlin, 240 lokalit vážek, 70 lokalit motýlů, 330 oblastí obojživelníků, 140 lokalit plazů a 370 lokalit ptáků.

„Všechny tyto údaje máme uložené v digitální databázi kterou využíváme při praktické ochraně přírody,“ doplnil David Číp.