Díky tomuto se stala pevnost nejmodernějším obranným prvkem své doby, stavba si samozřejmě vyžádala vysoké finanční náklady. Dle dobových spisů cihelny ročně vyprodukovaly 40 mil. cihel a bylo za ně zaplaceno okolo 10,5 milionu zlatých konvenční měny. Pevnostní status byl zrušen po bitvě u Hradce Králové roku 1888. Od té doby se započalo s bouráním hradeb a pevnostních bran. Devastaci podpořilo opětovné povýšení Jaroměře nad Josefov, hlavně pak 1. světová válka. Na bourání se kromě civilního obyvatelstva podíleli v hojném počtu i zajatci z ruské, srbské a italské fronty. Devastace se na určitou dobu pozastavila během 2. světové války, kdy v Josefově sídlily německé jednotky SS. Bourání hradeb pokračovalo i za působení ruských vojenských oddílů a připojila se i jejich transformace na sklady, což skončilo až po roce 1989. I přestože byl Josefov ustanoven městskou památkovou rezervací, nic se zde nedělo a dříve napáchané škody zůstaly.

Po roce 1990 se v Josefově začíná seskupovat parta lidí zajímající se o pevnost a snažící se o její opravy. Od roku 1994 se část z nich seskupuje v občanském sdružení Ochránci památek pevnosti Josefov ravelin No. XIV. Sdružení si oblíbilo obraný trojúhelníkový prvek s dělostřeleckými kasematy a podzemními prostory umístěný v hradebním příkopu na jihovýchodním úseku pevnostní obranné fronty a nazývaný Ravelin No. XIV s reduitem. Objekt byl poničen transformací na sklady československé armády. Nedochovalo se pískovcové nároží ani cihelné zdivo na třetinu objektu rozebrané místním obyvatelstvem pro soukromé stavební účely. Skupina nadšenců započala po svém založení s rekonstrukcí tohoto mohutného prvku. Na většině objektů byly odstraňovány náletové dřeviny, také počala kultivace okolí reduitu. Odstranění náletu ještě více poukázalo na bídný stav objektu. Ve stejném roce započala rekonstrukce obytných kasemat v hrdle reduitu. Obnovením kasemat se také sdružení dočkalo zázemí, klubovny. Pokračovalo se opravou nájezdových ramp, které vedou k dělostřeleckým kasematům, v nichž je v současnosti stálá muzejní expozice. Mimo jiné zde ve významných dnech jednotka v dobových uniformách předvádí dynamickou ukázku střelby z pevnostních děl. Důležitým krokem se stalo rozhodnutí o obnově levé spojovací střelecké galerie ravelinu, která trvala přes čtyři roky. Nynějším tématem je obnova nároží hrdla ravelinu v návaznosti na střeleckou galerii. Nedílnou součástí práce občanského sdružení byla příprava projektové dokumentace na revitalizaci celého areálu z dotací EU.

Sdružení se nezabývá pouze opravou pronajatého objektu ravelinu No.XIV, ale i opravami v celém „areálu“ pevnosti Josefov. Většinou z vlastních financí bylo opraveno schodiště k vyhlídce a vyhlídka Boženy Němcové. Obnovou prošlo zábradlí u mostu přes Metuji i nedaleká mrazem poškozená hradební zeď ve stoupání silnice do Josefova. Podařilo se odstranit neautentické prvky pískovcové kašny na josefovském náměstí. Jednou z největších akcí byla demolice, čištění a příprava areálu autoparku ravelinu No. XIII pro konání kulturních akcí. Nelze opomenout ani ochranu podzemních chodeb v Josefově. Při povodních v roce 2006 se sdružení podílelo na stavbě protipovodňových hrází.

V poslední době sdružení navázalo kontakt s Vojenským ústředním archivem v Praze a Kreigsarchivem ve Vídni, kde se snaží dopátrat podstatných dokumentů k rekonstrukci objektu a jeho částí. (red)