Lektorkou kurzu je Alena Naimanová, členka České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging. Této tématice se věnuje již osm let.

„Vždy v měsíci březnu, kdy se koná Národní týden trénování paměti, děláme přednášky a pokud je zájem, lze uspořádat tento praktický seminář,“ vysvětlila lektorka.

Členové kurzu mají i svoji hymnu

„Kurzy beru tak trochu jako klubovou činnost, které se člověk nemá bát, ale naopak má mít chuť něco dělat,“ sdělila Alena Naimanová. Jak dodala, každá skupinka, která čítá okolo dvanácti účastníků, si musí vymyslet svůj název a vždy na začátku lekce zazpívat vlastní hymnu, jež zní:

Já už jdu, jdu, jdu,
nemusím se vůbec bát,
já už jdu, jdu, jdu,
já jdu mozek trénovat.

Já už jdu, jdu, jdu,
do knihovny v Náchodě,
já už jdu, jdu, jdu,
budu dneska v pohodě.

Lekce rozvíjejí části mozku či paměti

„Každá z deseti lekcí bude zaměřena na rozvoj jiné části mozku nebo paměti,“ informovala lektorka s tím, že nejhlavnější je koncentrace, které byla věnována hned ta úvodní hodina.

Účástníci kurzu plní různé úkoly, z nichž některé vypracovávají společně s lektorkou, jiné dostanou za domácí úkol, ale dělat je nemusejí, vše je dobrovolné. Záleží jen na nich, jak moc chtějí s pamětí a mozkem pracovat.

„Zahrajeme si třeba tleskanou, při které se skloubí nejen rytmus, ale i pohotovost a čísla, jež se do hry zapojují. Poté si budeme zkoušet zpaměti kalendář, aby každý podle datumu poznal, o který den v týdnu se jedná,“ nalákala lektorka na možné aktivity.

Alzheimerovu chorobu odhalí test

Alena Naimanová nabízí rovněž test na zjištění Alzheimerovy choroby. Pokud se onemocnění odhalí hned v samotném počátku, dá se s ním ještě něco dělat, což mnoho lidí ani netuší.