Věřím, že se mnou souhlasíte. Dokonce si myslím, že by s námi byl zajedno i Petr Biron – vévoda Kuronský a Zaháňský, v minulosti vlastník zámku v Náchodě, na jehož počest se nyní konaly v pořadí třetí Kuronské slavnosti, jejichž smyslem je připomenout, jak to kdysi dávno při návštěvách pana vévody tady vypadalo: ožíval nejenom zámek, ale spolu s ním celé město, a to díky bálům, koncertům, obchodníky a řemeslníky nabízenému zboží i lidovému veselí. Představme si, jak by to vyhlíželo dnes, kdyby město a okolí v těchto dnech poctily příjezdem naše současné politické špičky: pánové Paroubek a Topolánkem by se za mikrofony instalovanými na náměstí vzájemně nevybíravě napadali, do toho by chraplavou italštinou úpěl zestárlý Drupi podporující v předvolení kampani ČSSD, záhy by ho vystřídala temperamentní zpěvačka Helena Zeťová, která se angažuje pro změnu za ODS. Jako úplata za naše voličské hlasy by nám byl nabízen guláš bez chuti, dále párky a pivo v kelímcích. Pokud by se nám chtělo ze spáleného tuku, zvětralého piva a řevu linoucího se z podia zvracet, chlácholil by nás hlas stále stejně se usmívajícího komunisty Filipa, že za totality bylo přece dobře všem, nechť tedy volíme jeho stranu. Mikrofonu by se chopil i lidovecký pan Svoboda, který by i přes známé skvrny na vlastní pověsti zahorlil proti potratům, po něm by na nás zakřičel pan Liška, že ten, kdo přestane topit uhlím a dřevem, bude mít u Zelených podporu. Na konci celého představení bychom se odpotáceli ke svým domovům s bolestmi žaludku i hlavy a v duchu se ptali, myslí ti pánové na nás, nebo vlastně jenom sami na sebe a na svá koryta? Pak nás napadne, že jsme snad ani na setkání s politiky neměli chodit, že by pro nás určitě byla větším přínosem a potěšením návštěva Regionální zahrádkářské výstavy v Teplicích nad Metují, kde to vonělo plody země i prací řezbářů.

Známou teorii, že ryba páchne od hlavy, podporuje i tanec kolem čtvrtečního rozhodnutí Ústavního soudu, jímž se definitivně ruší říjnový termín konání voleb do Sněmovny. Podle výzkumů agentur jsou lidé přesvědčeni, že za nastalou krizi v zemi nesou odpovědnost politici parlamentních stran. Ministr vnitra Pecina se nechal slyšet, že náklady státu na dosavadní přípravu říjnových voleb činí přes sto miliónů korun. Sto miliónů vyhozených z okna. Kdo tu ztrátu uhradí? Poslanec Melčák, jeho advokát Kalvoda, ústavní soudci, kteří mimochodem ve svém rozhodnutí zdaleka nebyli jednotní, nebo politici? Nebuďme naivní, zaplatíme zase my, běžní občané. Ale kolotoč jede dál… Politici se chopili plánu B. Aby volby mohly proběhnout v listopadu, museli by maratón změn zákonů stihnout nejpozději do 15. září. Ale pozor, svého poslancování se nehodlá vzdát nejen Miloš Melčák, ale náhle i jistý pan Raninec z ODS, a tak ani tento termín voleb není jistý. Jde snad o nějakou rychle se šířící nebezpečnou nákazu mezi poslanci?
Ve stínu volebních potyček pak bohužel zůstávají téměř nepovšimnuty jiné události.

Třeba že brněnští vědci objevili způsob, jak přírodu zbavit jedů, které do ní zasel člověk. Že lék na rakovinu jater už bude k dispozici pro všechny. Že české fotbalové reprezentaci mohou zařídit kvalifikaci na MS teď už jenom slovenští bratři, pokud v říjnu na zeleném trávníku rozdrtí tým Slovinska. Že uplynulo osm let od teroristických útoků na New York a Pentagon, které mají na svědomí téměř tři tisíce lidských životů. Že český babyboom končí a pochybuju, že se to obrátí k lepšímu, když Fischerova úřednická vláda navrhuje snížení rozpočtového schodku ve výši 230 miliard korun za „pomoci“ pořádného utažení opasků rodin s dětmi, ale i zdravotně postižených a dlouhodobě nemocných. K tomu snad už není co slušného dodat. Proč si ty opasky neutáhnou samotní politici nebo například slavné vedení firmy ČEZ, proč se má celosvětová hospodářská krize podepsat v Čechách zase jenom na těch nejpotřebnějších?! Zbytečné otázky,viďte?