29. únor znamená něco jako velký životní zlom pro ty, kdo mají v datu narození uvedená čísla 29. 2. Aby ne! Vždyť právo slavit své narozeniny mohou jen jednou za čtyři roky!

„Náš Honzík, jak jsme budoucího potomka pojmenovali, by se měl narodit sice až kolem 11. března, ale dcerka nám přišla na svět o dva týdny dříve, takže i kluk by se mohl klidně strefit teď do pondělí 29. února," rozpovídala se pro Deník budoucí maminka, paní Petra V. z Náchoda. Doma spolu s přítelem pečují už o sedmiletou Adélku, vzornou žačku první třídy.

Problém nyní druhorodička vidí hlavně v tom, že rodina včetně ní prochází chřipkovou nákazou.

„I přes zákaz návštěv budou v naší nemocnici přijaty všechny akutní případy porodů. Pochopitelně, že se nemocnice postará o to, aby se viróza od osob, které se na naše oddělení v takovém případě dostanou, nerozšířila dále," ubezpečila nás tisková mluvčí náchodské nemocnice Hana Voborníková.

„Kdyby se ten náš chlapák narodil teď v pondělí, tak bychom určitě mohli pokaždé ušetřit za dárky k jeho narozeninám. Ale zase by, na rozdíl od nás všech okolo, stárnul daleko pomaleji," v žertu odpověděla na náš dotaz, zda by byl porod 29. února vítaný, paní Petra V.

„Dcerka už asi od tří let, kdy dostala od prarodičů k Vánocům kočárek pro panenky a vůbec si s ním nehrála, tvrdila, že ho nechá pro bratříčka nebo sestřičku. Přitom my tehdy o nějakém dalším potomkovi vůbec neuvažovali. Kočárek je ale v garáži, kam ho tenkrát „zaparkovala", dodnes," podotýká s úsměvem paní Petra z Náchoda.

Podobných případů je zajisté mnoho. Nás, kdo oslavujeme své narozeniny každý rok, ve spojení s datem 29. února možná spíše zajímá, jak by se dal den v kalendáři navíc více zúročit.

Ptala jsem se několika starostů a jiných osobností v našem regionu:

Eva Mücková, starostka Meziměstí
Den navíc, to znamená 29. únor, je pro mě jako každý jiný den buď dnem pracovním, nebo dnem volna. Jen si při přestupném roku uvědomím, že již uplynuly zase čtyři roky a že ten čas neúprosně letí. Jinak je to běžný den se svými problémy, starostmi, zařizováním, jednáním apod. A ti šťastní či nešťastní, kteří mají v tento den svátek či narozeniny, si mohou říci, že jim ten jejich „ narozeninový či svátkový" rok ubíhá jinak než ostatním a že mají něco extra. A pokud se něco ten den nepovede, máme všichni dobrý důvod k výmluvě. Vždyť je to ten den navíc…

Jan Birke, starosta Náchoda
Letošní rok má celkem 366 dnů, to znamená, že budu o jeden den víc unavený…

Jaromír Jirka, starosta obce Martínkovice
Pro mě se určitě nejedná o den navíc, protože, když tento den (myšleno 24 hodin bez ohledu na datum) nebude v únoru, bude v březnu.

Karel Rejchrt, starosta Božanova
Bude to znít asi zvláštně, ale pro mě je to další pracovní den navíc, kdy mohu udělat to, co jsem nestihl ostatní dny. Takže ho vítám.

Tomáš Magnusek, podnikatel a zastupitel Náchoda
Nebýt vás, tak by mně ani nedošlo, že je ten den navíc. Bude to klasicky pracovní den, bohužel…

Martin Staněk, starosta České Skalice
Den navíc se vždy hodí, a to hlavně v souvislosti s rodinou a s dětmi, které jsou pro trávení času tím nejlepší společníkem. Zároveň pro mne přestupný rok znamená, že se můj kamarád, který se narodil 29.února, dočká po dlouhé době zase oslavy narozenin.

Michal Beseda, místostarosta Nového Města nad Metují
Přestupný rok pro nás znamená jeden den navíc, který věnujeme běžným pracovním činnostem. 29. února 2016 tedy zasedne k pravidelnému jednání Rady města, budeme jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic o průběhu rekonstrukce Sepského mostu, uskuteční se pravidelná měsíční porada kulturních institucí. Zároveň bude celý Městský úřad fungovat jako každý jiný den bez ohledu na to, že rok 2016 je přestupným.

Richard Švanda, správce Pevnosti Dobrošov
Den navíc vítám, neboť mi dává 24 hodin udělat něco víc pro sebe nebo pro mé bližní. Ale pro mnohé z nás by bylo lepší, kdyby tentokrát vyšel na jeden z víkendových dnů, nikoliv na pondělí.

Ida Jenková, starostka Police nad Metují
Přestupný rok, den navíc? Snad jen, aby se vyplnilo přání kolegovi Jirkovi Škopovi a jeho manželce. Každou chvíli čekají narození druhého miminka a moc by mu narozeniny 29. února nepřáli. Nebo naopak, ať jsou všichni, kteří v tento den přijdou na svět, zdraví a radostní.

Josef Kulek, starosta Provodova-Šonova
Den navíc dle mého názoru neznamená vůbec nic. Práce starosty je částečně o tom, že si připravuje různé podklady, jednání a řeší dlouhodobé záležitosti. Mnohem častěji se ale řeší okamžité problémy, bez ohledu na to, zda je to dopoledne nebo večer, v pracovní den nebo o víkendu. Občané, kteří přijdou na úřad, očekávají vyřešení jejich přání nebo problému a vstřícnost pracovníků úřadu, a to i bez ohledu na to, zda je nebo není úřední den. Myslím si, že na našem úřadě tomu tak je. Ono to na malých obcích „mezi sousedy" ani jinak nejde.