Cílem bylo upozornit, že lidstvo spotřebovává vice zdrojů, než potřebuje k udržení kvality života, a že čerpá ze zdrojů, které nejsou obnovitelné pro další generace.

„Vnímám jako velmi úžasné, že se město už podruhé k této akci připojilo. Podařilo se po dobu šedesáti minut zhasnout osvětlení kostela, zámku i radnice," uvedla ředitelka náchodského SVČ Déčko Ludmila Pohanková. Bohužel, nepodařilo se úplně zhasnout celé Masarykovo náměstí.

Důvodem nezdaru byl nedostupný rozvaděč, jenž zatarasila svým lešením firma, která opravuje dům vedle radnice.

V době od půl deváté do půl desáté večer, kdy zhasla nejen některá světla v centru města, ale i mnohé domácnosti, se v téměř deseti stupňovém mrazu uskutečnil příjemný happening před radnicí. U ohně ve velkém indiánském tee-pee se konal bubenický workshop, ohňovou etudu na téma Hodiny Země předvedli členové žonglérského kroužku Déčka a skupina Golden edition předvedla taneční kreaci pro Živou vodu.

Hodinu Země zakončilo symbolické uhašení fléry, plamene z břidličného plynu, jehož nebezpečné těžbě, která ohrožovala zdroje pitné vody, se snad na Náchodsku podařilo definitivně zabránit.

„Po zhasnutí fléry na Karšltejně, kde jsme tak symbolicky očistili od metody štěpení Berounsko, jsme za podpory několika desítek lidí zhasnuli i fléru v Náchodě. Dokud však nebude přijat zákon na zákaz metody v České republice, nelze si oddychnout. Proto Koalice STOP HF v Berouně před čtrnácti dny iniciovala založení celosvětové sítě s cílem zakázat hydraulické štěpení globálně," informoval za koalici vedoucí národní kampaně Jiří Malík.

Myšlenku uspořádat Hodinu Země přinesl do Náchoda dobrovolník Andris Abolins z Lotyšska, který pro ni získal své přátele v Déčku a také vedení města. V letošním roce jeho štafetu převzal dobrovolník Dennis Weizenecker z Německa.