Čeští starostové vyjeli do Polska

Pro získání více informací o tomto záměru se v pondělí v podvečer sešli na společném jednání starosta Náchoda Jan Birke a starostka Hronova Hana Nedvědová s polským kolegou starostou města Kudowa Zdrój Czeslawem Krecichwostem.

„Ten se již v březnu přidal ke starostům na české straně a jednoznačně vyjádřil svůj nesouhlas se záměrem těžby i případného průzkumu břidlicových plynů u nás. V rámci setkání hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France se starosty začátkem března se také přidal k desítkám starostů, kteří se podepsali pod deklaraci proti těžbě plynu na Náchodsku, Trutnovsku a Broumovsku.“ upřesnil starosta Náchoda Jan Birke.

„Cílem společného setkání byla především vzájemná informovanost o záměrech na obou stranách hranice,“ uvedla starostka Hronova Hana Nedvědová.

Informovali o tom, jak vše dopadlo

Starostové Náchoda a Hronova předali informace o současném stavu ve věci záměru těžby břidlicových plynů související s rozhodnutím ministra životního prostředí v minulém týdnu.

Plánují průzkum, nikoliv prý těžbu

„Starosta Kudowy Zdrój své české kolegy informoval o tom, že v Radkówě by měl od září letošního roku, po dobu přibližně šesti měsíců, probíhat geofyzikální průzkum za účelem zjištění vlivu uranu na místní obyvatele,“ uvedla Nina Adlof, tisková mluvčí náchodské radnice, s tím, že v žádném případě se prý nepřipravuje těžba uranu.

Zároveň polský starosta Krecichwost české kolegy ujistil, že připraví setkání starosty Radkówa s představiteli města a obcí na Náchodsku a Broumovsku, kde polská strana předloží související dokumenty a bude o celé věci podrobně informovat.

„Bez vzájemné komunikace a spolupráce se sotva můžeme bránit nebezpečným záměrům ohrožujícím život a budoucnost důležitých přírodních zdrojů na našem území,“ zakončil Birke. (nia)