Jde o vše: začalo tajné hlasování

Hlasujícím a stromům zbývá posledních deset dní, kdy může veřejnost rozhodnout o jejím jubilejním desátém vítězi. Od 3. října začalo tajné hlasovaní: to znamená, že pořadí finalistů již nebude aktualizováno na webových stránkách nadace.

„Oblíbené finalisty je možné do 10. října podpořit zasláním dárcovské SMS nebo vyplněním zpoplatněného hlasovacích archů. Výtěžek hlasování v anketě poputuje do veřejné sbírky a pomůže vysadit stromy po celé republice,” informovala nás koordinátorka celostátní ankety Strom roku Hana Rambousková.

Klášterní dub se zatím nenápadně krčí na konci startovního pole. Ale ještě není nic ztraceno a možná se na konci toho týdne rozjede k mohutnému finiši.

Většina hlasů přijde až před uzávěrkou

Jak tajné hlasování zamíchá s konečným pořadím finalistů? „Převážná většina vyplněných archů k nám dorazí až v posledním týdnu hlasování. Konečné počty hlasů se každoročně navýší k desítkám tisíc. Můžeme tedy očekávat, že výsledné pořadí stromů se ještě hodně promění,“ uvádí koordinátorka ankety. Informace o hlasování mohou zájemci nalézt na stránkách www.stromzivota.cz/anketa.

Slavnostní vyhlášení vítěze se uskuteční 20. října v Brně u příležitosti Dne stromů v ČR a bude pokračovat několikadenním festivalem Milujeme stromy.
Vítězný Strom roku 2011 obdrží nejen prestižní titul, ale také odborné arboristické ošetření od společnosti Prostrom Bohemia. Následně bude Českou republiku reprezentovat v mezinárodní anketě „Evropský strom roku” a bude soutěžit se stromy z Bulharska, Francie, Irska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska.

Další informace o soutěží naleznete ZDE