Minulou sobotu v kostele sv. Anny ve Vižňově koncertovalo Kubelíkovo trio. Ani velké horko neodradilo více než 230 lidí, aby se vydali za hudbou L. van Beethovena, V. Nováka a F. Mendelssohna Bartoldyho v podání tria ve složení Shizuka Ishikawa housle, Kvita Bilinská klavír a Karel Fiala violoncello. Chladivé prostředí kostela sv. Anny ve žhavém odpoledni vytvořilo skvělou atmosféru pro téměř dvouhodinový koncert, který Kubelíkovo trio zakončilo po dlouhotrvajícím potlesku přídavkem, skladbou Elegie Josefa Suka.

„Na dobrovolném vstupném do pomyslné festivalové kasičky s příspěvky na péči o kostely broumovské skupiny přibylo více než 14 600 korun," sdělila za organizátory festivalu Markéta Hlavicová.

Třetí hudební podvečer desátého ročníku festivalu Za poklady Broumovska zavede posluchače do kostela sv. Markéty v Šonově na koncert violoncellisty Petra Nouzovského a akordeonisty Ladislava Horáka. Oba hudebníci jsou propagátory a interprety soudobých českých i zahraničních autorů. V sobotu 11. července publiku představí rozmanitou kombinaci hudby klasiků, jako jsou J. S. Bach, Domenico Scarlatti nebo Antonín Dvořák, a současných skladatelů.

„Návštěvníci koncertu se mohou těšit například na skladby francouzského akordeonisty Richarda Gilliana nebo asi nejslavnějšího hráče na bandoneon Astora Piazzolla. Bandoneon je druh knoflíkové tahací harmoniky, který vznikl v Německu v polovině 19. století pro účely náboženské hudby pravděpodobně jako levnější náhrada varhan. Později se rozšířil především do Argentiny, kde se dnes používá hlavně v tangu. Soudobou českou hudbu bude reprezentovat skladba Nokturno pro violoncello a akordeon Luboše Sluky nebo Adagio pro violoncello a akordeon Václava Trojana," uvedla Markéta Hlavicová.

Koncert začíná v 18 hodin a vstupné, které jde na péči o kostely broumovské skupiny, je opět dobrovolné.