A co bylo příčinou, že několik desítek obyvatel této malebné části nacházející se pod historickými hradbami na pravém břehu řeky Metuje obětovalo hodinu svého času o Bílé sobotě? Důvodem je rekonstrukce a úplná uzavírka ulice Pod Hradbami, místními nazývána Hamplovka. Tento 300 metrů dlouhý úsek je možné objet pouze průjezdem ulicí Zelenou, jinak je nutné absolvovat minimálně pět kilometrů po nekvalitních komunikacích, oficiálně značená objízdná trasa je dlouhá 12,5 km.

Od 6. dubna, kdy začala uzavírka ulice Pod Hradbami, mohli občané postiženi uzavírkou, projet ulicí Zelenou na speciální povolení. Po několika dnech ovšem přišel protest několika obyvatel této ulice, kteří kvůli zvýšené hustoty provozu a ohrožení jejich života a zdraví, požadovali úplné uzavření jejich ulice.

Odbor dopravy oznámil, že od dnešního dne bude ulice Zelená průjezdná ve směru od Rezeckého mostu do centra města ve dnech pondělí až pátek od 5:30 do 7:30 hodin a od 14:30 do 16:00 hodin a to na povolení vydané Městským úřadem Nové Město nad Metují.

O tom, že občané dotčené části Nového Města nad Metují jsou odsouzeni až do 23. října najezdit stovky, ale někteří i tisíce kilometrů zbytečně, ani například o tom, jak se k nim dostanou v případě potřeby policisté, hasiči, nebo lékař asi nikdo odpovědný nepřemýšlel.

Proto se po necelé hodině účastníci setkání rozešli nejen z dobrým pocitem, že podpisem petice vyjádřili svůj nesouhlas s rozhodnutím státního orgánu, ale také s nadějí, že se toto rozhodnutí podaří zvrátit. O to se bude snažit už dnes pět zástupců tohoto setkání, kteří se zúčastní jednání se starostou Nového Města nad Metují.