Psal se rok 1923 a v Hronově byli první pionýři fotografie v širokým okolí. V hronovské tiskárně se tiskl Fotografický obzor, a to zase iniciovalo skupinu amatérů z pražské Nekázanky zajet se podívat do Jiráskova kraje. Protože ti hronovští nahlíželi do obzorů, tak se s těmi Pražáky sešli… a to bylo nastartování a nezůstalo u jediného setkání.

Rozrostla se členská základna, v roce 1927 se hronovští představují první výstavou, následuje zařazení do pražského mapového okruhu. Fotoklub Hronov svým zařazením je nejstarší v širém okolí a rovněž ve východních Čechách. Prvorepubliková činnost byla velmi aktivní až do roku 1949, kdy ve větších hronovských závodech byly tehdejšími ROH založeny fotokroužky. Jejich činnost byla převážně orientovaná v dobře vybavených komorách pořizováním rodinných snímků. Nejsou doložené aktivity v soutěžích apod. Tyto kroužky postupem času vyšuměly.

V roce 1978 jsem byl požádán závodním klubem Máj, abych v Hronově oslovil fotografy, zda by byl zájem pod tímto zařízením sdružovat se s fotografickou činností. Po devětadvaceti letech, 19. října 1978, se časem do opět se scházející party nadšenců fotografie Rejtar, Pfaiffer, Němeček, Notek, Gluck, Hofman, Lyer, Kricnar, Karásek, Khol, Šipl, Seifert, Zima přidávali další. Nelze opomenout porodníka Kolmana a druhým restaurátorem byla a stále je ředitelka paní Kollertová. Třicet čtyři navazujících let na uvedenou historii, byla léta velmi i méně úspěšná. Fotoklub byl dvojnásobným vítězem RMO a držel se většinou na čelných místech. Byl pořadatelem setkání se švestkovým ustalovačem a fotosejšnů. Přes pět set lidí prošlo těmito setkáními, Fotoklub se prezentuje na výstavách a nadále v RMO.

Vážení přátelé, pokládám za nutné u příležitosti naší členské výstavy připomenout coby terapií, že Fotoklub Hronov byl pojmem, že si zaslouží, aby konkuroval ve své tvorbě i činnosti. Přál bych mu dobrou a kamarádskou atmosféru a dobré světlo do budoucích fotografií.

Pavel Rejtar, bývalý dlouholetý předseda hronovského Fotoklubu, 15. listopadu 2012