Bylo to premiérové pracovní setkání obou prezidentů a náchodský summit tak navázal na obdobné časté schůzky prezidenta Havla s bývalým polským prezidentem Walesou.

Město na hranici má otevřenou bránu

„Ať žije Havel,” skandoval dolní roh náměstí, kde se sešlo hodně přes tisícovku obyvatel Náchoda. Tehdejší starostka Horníková provedla prezidenty radnicí a seznámila je s historií města.

Náchod jako místo prvního setkání obou prezidentů nebyl podle Horníkové vybrán náhodně. „Naše město leží totiž na společné hranici a v městském znaku má otevřenou bránu, která vítá všechny hosty,” uvedla starostka.

Starostka cítila z prezidenta smutek

Zdeňka Horníková si při jeho návštěvě také všimla, jak nelehká je jeho nová úloha: „Připadá mi, že je pan prezident tak trochu životem vláčen… Cítila jsem z něho trochu smutku. Prostředí kolem sebe silně vnímá, ale ta jeho role je dost složitá. Rád by si vychutnal lidi okolo sebe, ale přes hrozen novinářů mu to není umožněno. je mi ho trochu líto, těch kontaktů s lidmi je ve skutečnosti míň, než by si Václav Havel zasloužil,” dodala náchodská starostka, jejíž postřehy před více než patnácti lety zaznamenal tehdejší redaktor týdeníku Náš čas Jaromír Šrůtek.

Závěr vrcholné schůzky měl už uvolněnější charakter - prezident Havel pozval svého kolegu na oběd do nedaleké výletní restaurace Peklo. Kwasniewski se zaujetím ochutnával aperitiv, Havel po malém doušku upřesnil: „Becherovka”. Jako hlavní chod se servírovalo Vodníkovo tajemství s bramboráčky.