"V sedm hodin už nebylo kde zaparkovat. Zájem o jahody bývá vždy, ale tohle jsme ještě nezažili," nevěřícně kroutila hlavou jedna z žen, která dohlížela, aby někteří nepoctivci neodjeli s úrodou bez placení. "I to se občas stává. V minulosti jsme třeba odhalili skupinu lidí, která si jahody ukryla v příkopu u cesty a zaplatila jen jeden košík," krčila žena rameny.

Mezi sazenicemi se ohýbaly desítky lidí, přijely i celé rodiny. Bedýnky a košíky se postupně plnily stovkami kil krásně zralých plodů. "Letos je jahod dost a měly by postupně dozrávat ještě příští dva týdny. Na samosběr mohou lidé přijíždět každý den," ujistila zaměstnankyně. Cena je 50 korun za kilogram.

Na plantáži vládla poměrně dobrá a přátelská nálada, někteří lidé vtipkovali a vyměňovali si zkušenosti a rady, jak s úrodou naloží. "Něco zamrazím, uděláme marmelády, dřeně a zmrzlinu. Samozřejmě uvařím i tvarohové knedlíky s jahodami," plánovala mladá maminka, které ochotně pomáhaly i dvě děti.

A jak zpracováváte jahody vy? Máte nějaký zaručený recept? Podělte se o něj s ostatními čtenáři a napište nám na e-mail: regina.hellova@denik.cz. Můžete připojit i fotografie.