Že tomuto rozhovoru nerozumíte? To nevadí – ono totiž ve skutečnosti k němu ani nedošlo.

To jen v tomto duchu se včera dopoledne na Jiráskově gymnáziu v Náchodě konalo oblastní kolo turnaje středních škol v piškvorkách – pIšQworky.

Jedná se prakticky o klasické piškvorky, které každý zná. Tento turnaj se ale hraje podle oficiálních mezinárodních pravidel, jež se liší hned v zahájení hry. „Začíná se tak, že hráči si střihnou a ten co vyhraje zadává první tři stejné symboly. První z nich umístí do políčka nacházejícího se ve středu vyznačené oblasti, druhý do oblasti 5 x 5 políček ležících ve středu vyznačené oblasti a třetí kamkoli do vyznačené oblasti. Druhý hráč potom kamkoli do vyznačené oblasti umístí dva odlišné symboly a první hráč se rozhodne, se kterými symboly bude hrát,“ popsal nám krajský koordinátor soutěže Matěj Chmelík způsob zahájení partie.

Oblastního kola na náchodském gymnáziu se včera zúčastnilo šest pětičlenných týmů, které byly rozděleny do dvou skupin po třech družstvech. Z těchto skupin pak postoupili první dva celky, které se mezi sebou utkali v pavouku. Z něj vzešly dva nejlepší týmy, které přímo postupují do krajského kola, které se koná 13. listopadu v Hradci Králové. Třetí tým v pořadí je případný náhradník.

Kromě dvou domácích týmů z Jiráskova gymnázia zde byla i dvě družstva z náchodské stavebky, z hronovské průmyslovky a ze SPŠ Nové Město nad Metují. A právě novoměstským piškvorkářům se dařilo nejlépe, a družstvo „Fimalujito“ (kapitán Filip Podstavec, Lukáš Lecnar, Martin Malý, Tomáš Hrnčíř, Jiří Forman, Jiří Trojan (náhradník) se mohlo radovat z prvenství. Na druhém místě skončilo družstvo „Beta“ z Jiráskova Gymnázia (kapitán Marek Schwarz, Adam Ludvík, Ondřej Kollert, Lukáš Krunčík, Veronika Říhová a náhradník Jiří Vávra) a třetí místo patřilo rovněž domácímu týmu „Alfa“ (kapitán Jan Šimbera, Hana Lý, Michal Matyska, Andrea Demuthová, Ondřej Prchal).