Na financování náchodského projektu, který má výrazně zlepšit kvalitu vody v řece Metuji, má VAK přislíbenou dotaci z fondů Evropské unie ve výši 117 milionů korun. Dotací zhruba sedm milionů korun akci podporuje ministerstvo zemědělství.

Součástí projektu je také vybudování nové menší čistírny v Novém Městě nad Metují pro čištění odpadních vod z části historického centra města.
Stávající hlavní novoměstská čistička pak projde rekonstrukcí. Celý projekt by měl být hotový do koce roku 2012.

Letos VAK předpokládá, že na investice v rámci Čisté Metuje utratí asi 55 milionů korun, a to do staveb čistíren v Náchodě a Novém Městě nad Metují. „Vedle akce Čistá Metuje letos podnik hodlá investovat dalších téměř 50 milionů korun do stávajících vodárenských a kanalizačních sítí v celém regionu,“ řekl Zdeněk Zima.

Kromě dotací chtějí vodárny investice platit hlavně ze svého zisku. Loni firma zisk zvýšila meziročně o polovinu na 28,5 milionu korun.

Červnová valná hromada dostane podle Zimy návrh, aby zisk byl, podobně jako zisk roku 2008, použit na investice. Zima přitom nepředpokládá, že by VAK v budoucnu musel kvůli úhradě investic výrazně zdražovat stočné. „Zvyšování stočného by mělo být do pěti procent, tedy podobně jako dosud,“ řekl. Pro letošní rok VAK zdražil vodné a stočné v souhrnu o 3,1 procenta na celkových 56,87 koruny za metr krychlový dodané a odkanalizované vody.

(ČTK)