„Nikoho nezajímaly ani naše obavy o stav zplodin a úroveň hluku, kterými může naši obec podobný provoz zatížit. Ignorovány byly i naše protesty proti stavbě na schůzi zastupitelstva. Zastupitelé nakonec smlouvu o smlouvě budoucí na stavbu elektrárny schválili a starosta ji před časem podepsal. Už jsme nevěděli jak se bránit, tak jsme sepsali petici. Když nepomohlo ani to, založili jsme občanské sdružení,“ říká předseda sdružení Rychnovek – Ochránci Miroslav Hanuš.
Občané si od sdružení slibují především to, že jim zajistí přístup ke všem dokumentům a smlouvám, které se k připravované stavbě elektrárny vztahují. Očekávají tak, že už nebude moci radnice jednat bez ohledu na jejich většinový názor.

Zařízeníhodlá postavit společnost STAKO energo s.r.o Hradec Králové. „Předně bych chtěl uvést, že projekt elektrárny na biomasu v Rychnovku je projektem, který splňuje veškeré normy naše i evropské a nemáme tedy jediný důvod cokoliv zatajovat či zkreslovat a ani tak nečiníme, neboť jsme seriózní společnost,“ ujišťuje veřejnost manažer projektu Otto Dobřichovský. „Máme zato, že projekt elektrárny na biomasu je velikou šancí pro obec Rychnovek a pevně věříme, že si ji občané nenechají uniknout,“ je přesvědčen Otto Dobřichovský.

Dnes od 19 hodin se v Rychnovku koná zasedání zastupitelstva, kde se bude hlasovat zřejmě i o tom, zda se občané mohou ke stavbě elektrárny vyjádřit i v referendu. Starosta obce Josef Malíř už dříve Deníku řekl, že referendu bránit nebude. „Doufám, že návrh schválí i zastupitelstvo a referendum bude vyhlášeno. Jeho výsledek, ať už bude jakýkoliv, pak bude muset radnice respektovat,“ uvedl obyvatel Rychnovka Martin Lášek. (jm, řez)