Na výzdobě Piccolominské expozice se podíleli všichni zaměstnanci, záměrem bylo dětem ukázat dekorace, které se o vánocích vyrábějí a mezi něž patří nejen ozdobené stromky s rozmanitými druhy ozdob, ale i věnce, betlémy či perníčky.

„Součástí prohlídek se stalo i vyprávění o různých vánočních tradicích, které už mnohé dnešní děti ani neznají,” informovala průvodkyně Vendula Kávová. „Vyprávěla jsem dětem o krájení jablíčka, házení střevícem, lití olova nebo o pouštění lodiček,” vysvětlila průvodkyně. Byla ráda, že některé z nich tyto tradice doma dodržují.

„Připomněli jsme dětem i Vánoce ve světě, aby věděly jak je slaví v Polsku, Německu, Velké Británii, Rusku, Finsku, Brazílii či u protinožců v Austrálii,” řekla Vendula Kávová. Podle ní mají děti některé informace z filmů, ale samotné je zajímá, co třeba lidé o svátcích jedí, zda mají všude v zimě sníh a kdo nosí dárky pod stromeček.

„Jednou ze zdejších největších zajímavostí jsou betlémy ze sbírky faráře Antonína Sporera ze Zvole, jenž za téměř půl století vytvořil sbírku okolo dvou stovek betlémů,” uvedla průvodkyně. Pozornost poutají převážně betlémy exotické, přivezené z africké Ugandy či jihoamerického Chile.

Na adventní výzdobu na zámku se přišli podívat i žáci 2.B Základní školy Komenského, kterým se nejvíce líbila sbírka betlémů či ozdobené stromky a se zájmem si vyslechli i poutavé vyprávění. Na závěr měli možnost zakoupení drobných dekorací.

Prohlídky vánočně vyzdobeného interiéru zámku potěší všechny příchozí pouze donedělního odpoledne.