Hlavními důvody zdražení jsou zvýšené ceny energií, potřeba peněz na opravy vodárenských sítí a zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent. „Do ceny se negativně promítá i klesající spotřeba vody,” řekl ekonomický náměstek podniku Zdeněk Zima.

Při průměrné spotřebě 90 litrů na osobu a den zaplatí příští rok tříčlenná rodina na Náchodsku za vodu zhruba o 530 korun více. VAK Náchod zásobuje vodou zhruba 76 000 obyvatel okresu.

Cena vodného a stočného na Náchodsku patří v hradeckém kraji k nižším. Pod cenami Náchoda je pravidelně VAK Trutnov. Naopak vodárny v Hradci Králové, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou mají už letos ceny vyšší než náchodský VAK pro příští rok. Ostatní okresní vodárny ceny na příští rok zatím nezveřejnily.

VAK Náchod letos zahájil investici 255 milionů korun do generální opravy náchodské čističky a do stavby nových kanalizací. Vše by mělo být hotové do konce června 2013. Stavbu částkou 136 milionů korun dotuje EU. Součástí projektu je dostavba kanalizací v těch částech Náchoda, Hronova a Velkého Poříčí, které dosud nejsou napojeny na centrální kanalizační sběrač končící v čističce v Náchodě-Bražci.

Loni měl VAK Náchod zisk 28 milionů korun a zopakoval tak výsledek roku 2009. Výnosy loni dosáhly 224 milionů korun a meziročně vzrostly asi o milion korun. (čtk)