Už dnes je možno od 9.00 do 16.00 hodin zajít na náměstí v Červeném Kostelci pro betlémské světlo, které bylo přivezeno z dalekého Betléma. Dnes od 17.00 hodin se také rozezní v kostele sv. Jiří a Martina v Martínkovicích vánoční koncert, na kterém se představí martínkovičtí muzikanti.

Na dlouhou noc je možné zajít na polické náměstí, kde v 19.00 hodin začíná tradiční předvánoční vytrubování. Možnost zahřátí bude u svařáku od Ostrostřelecké gardy. Hrát se budou i koledy, a to v podání žáků místní umělecké školy. Zároveň budou skauti nabízet betlémské světlo.

Na Štědrý den se bude vytrubovat

Zítra, tedy na Štědrý den, připravili v Červeném Kostelci od 14.00 do 15.00 hodin melodický dárek „Vánoční ladění", který ve vánoční čas zahřeje na duši nejen svými tóny. A od 23.15 hodin bude v Kostelci program ještě pokračovat půlhodinovým tradičním vytrubováním koled z balkonu městského úřadu v podání hudebníků Městské dechové hudby.

Štědrý den můžete trávit také v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují. Od 10.00 hodin zde začíná papírové tvoření, při němž si bude možno na poslední chvíli vyrobit ještě nějakou tu ozdobu na vánoční stromeček. Při práci se budou zpívat koledy a bude čas také na prohlídku výstavy betlémů.

Od 23.45 hodin je připraveno půlnoční troubení a zpívání koled v Jaroměři. Následovat bude půlnoční mše svatá v chrámu sv. Mikuláše. Nezapomenutelnou atmosféru Štědrovečerní půlnoční mše svaté ostatně můžete nasát ve většině kostelů náchodského regionu.

Na první svátek přijde vhod výšlap

Řada akcí je připravena i na čtvrtek, 1. svátek vánoční. Pro všechny, kteří si chtějí po štědrovečerní večeři rozhýbat tělo, je připraven „Vánoční výšlap". Sraz všech zájemců o pěknou procházku je v 10.00 hodin na křižovatce v Martínkovicích.

Trasa zavede přes „Ameriku" lesem zpět do Martínkovic. Po cestě bude i přestávka na posilnění a opečení špekáčku. Na závěr bude ještě posezení v hospůdce Permoník.

Živý betlém rozehrají v Náchodě

Biblický příběh ze starého Betléma můžete vidět na Masarykově náměstí v Náchodě od 15.00, 16.00 a 17.00 hodin. Už po dvacáté zahraje inscenaci příběhu o narození Ježíška Středisko volného času Déčko z Náchoda.

Ještě jedno vystoupení živého betléma se odehraje v 19.00 hodin v Žernově.

Od čtvrtka až do neděle 28. prosince a ve čtvrtek 1. ledna 2015 je jedinečná příležitost ke spatření unikátního betléma, který bude vystaven v prostorách místního úřadu v Jizbici u Náchoda. Výstava bude otevřena ve všech dnech od 13.00 do 17.00 hodin.

Historii připomenou v Ratibořicích

Kulturní vyžití se nabízí rovněž na Štěpána, v pátek 26. prosince. Do starých časů zavede v Rudrově mlýně v Ratibořicích „Koleda, koleda, Štěpáne". Při tomto programu návštěvníci spatří lidové vánoční zvyky, potěší se svátečně vyzdobeným mlýnem a přivonět si budou moci i k vůni badyánu, nebo si zazpívat nádherné české koledy. Do přívětivého prostředí Rudrova mlýna v Babiččině údolí přijdou také nefalšovaní malí koledníci s betlémem při „Hře na Jesličky". Program začíná v pátek v 15.30, 17.00 a 18.30 hodin.

Pro příznivce lidovek je na pátek připraveno „Prozpěvování s Kosteleckou cimbálovkou a jejími hosty". Koncert začíná v 17.00 hodin v kostele sv. Jakuba Většího na náměstí v Červeném Kostelci.

Na Štěpána je také poslední možnost pro všechny příznivce kulturních akcí v Šonově u Broumova, které pořádalo sdružení O.S.Music & Theatre S.G.Pitaš, aby si přišli nostalgicky zavzpomínat na chvíle prožité v této hospůdce. Hospoda U Pitašů totiž bohužel tímto dnem definitivně ukončí svoji činnost.