„Letos není žádný výrazně žádaný knižní titul. Asi nejvíce prodáváme dvanáctý díl Toulek českou minulostí, Život zvířat a Líbáš jako bůh,“ potvrdili shodně dotázaní knihkupci. Méně žádaná je prý letos Bible, zřejmě zájem ovlivnilo její jarní přepracované vydání.

Oblečení najdou ve vánočním balíčku asi hlavně odrostlejší děti. Nebudou to svetry a zimní bundy, ale spíše dražší značkové kousky speciálního určení: „street“ móda, zimní kšiltovky, trička, kterých není nikdy dost. Tradiční bačkory se stále kupují. „Dokonce na to čekám, že mi Ježíšek přinese nové papuče,“ směje Jiří Miller z Hradce Králové. „Vyhlédl jsem si na adventních trzích takové z ovčí kůže, tak doufám, že jsem dal zájem dostatečně najevo.“

Hit letošních Vánoc pro menší děti je „inteligentní plastelína“, která skáče, svítí, natahuje se a funguje dokonce jako magnet.

Muži raději sami

Muži se uchylují k dárku, kterým většinou nic nezkazí – k parfému. Dost východočeských žen rovněž dostane „kabelkový“ fotoaparát či mobilní telefon nového střihu. „Tuším, že mi muž koupí foťák. Bude to hračka spíše pro něho. Hlavně pak budu muset dávat pozor, abych ho při výletech nezapomínala doma,“ směje se Alexandra B. Podobného nákupu ze strany žen se muži naopak děsí. „Doufám, že mi žena nekoupí nějakou elektroniku. Určitě by to byl nějaký výhodný nákup ze supermarketu. Takovouhle věc si chci vybírat sám. A vyberu si takový, který by mi určitě nezaplatila,“ přispívá do vánoční diskuse Martin K. z Trutnovska.

Podobně si mladíci přejí, nechají zaplatit, ale každopádně sami vyberou příslušenství k počítačům.

Stále častěji si lidé dávají poukázky na zboží nebo zájezdy podle vlastního výběru. „Když dám dceři peníze, nekoupí si za ně nic, vloží je do domácnosti. Poukázku z obchoďáku nemůže směnit za potraviny, a tak si koupí něco, co potřebuje nebo chce,“ povzdechla si Marie Krasková z Pardubicka.
„Vloni jsem dostala od dětí poukázku na let větroněm. Nápad se mi zalíbil: manželovi jsem letos pod stromeček zaplatila seskok s padákem,“ prozradila odvážnou investici B. K. z Pardubic.