V Královéhradeckém kraji k datu 26. 4. 2016 přispěly:KSH Královéhradeckého kraje
OSH Náchod
OSH Hr. Králové
OSH Trutnov
OSH Jičín
OSH Rychnov nad Kněžnou
SDH Žíželeves
SDH Nepolisy
SDH Chudeřice
SDH Hořiněves
SDH Malé Svatoňovice
SHD Velké Svatoňovice
SDH Radvanice
SDH Deštné v Orlic. horách
SDH Brodek
SDH Česká Metuje
SDH Přibyslav
SDH Velká Ledhuje
+ finanční dar SDH Teplice nad Metují

Královéhradecký kraj Popálky podpořil částkou 85 580 korun


Cílem akce je šířit prevenci a osvětu tohoto typu úrazu. Vybrané finance putují na podporu služeb Poradenského centra pro popálené pacienty.

ZAPOJIT SE MŮŽE KAŽDÝ

„Účast sborů v této sbírce je zcela dobrovolná. Stačí jen, aby si dané předměty na rozdávání hasiči vyzvedli v sídle svého krajského vedení. Tam se také vede evidence o počtu prodaných náplastí. A zisk z prodeje se posílá na sbírkový účet," informovala nás Jana Lacinová, ředitelka neziskové organizace Popálky a dodala: „Trochu jinou cestu zvolil Sbor dobrovolných hasičů (SDH) z Teplic nad Metují. Tam se rozhodli, že nebudou prodávat náplasti, ale že nám rovnou zašlou přímý finanční dar ve výši 3500 korun. Pochopitelně, že jsme jejich příspěvek uvítali. Jenže…"

Jana Lacinová pokračovala: „Protože tato částka nešla přímo přes Krajské vedení dobrovolných hasičů, nebyla evidována do celkové částky výtěžku sbírky."

PŘEDÁVÁNÍ ŠEKU

V průběhu měsíce března se Královéhradecké krajské vedení dobrovolných hasičů rozhodlo vyhlásit průběžný výsledek sbírky. Slavnostní předání šeku ve výši 82 080 korun zástupcům neziskové organizace Popálky proběhlo 26. dubna v Bílých Poličanech. „Průběh předání průběžného výtěžku sbírky a jeho slavnostní předání si pro nás hasiči Královéhradeckého kraje připravili jako překvapení, které bylo znásobeno velmi milým a srdečným přístupem všech zástupců sborů včetně zástupců nejvyššího vedení," uvedla k akci Lacinová.

PŘEKVAPENÉ TEPLICE

Stejné nadšení z této akce, respektive z uveřejněné zprávy o výsledcích sbírky, ovšem nesdílel starosta teplického SDH Robert Mikuláš. Udivilo ho, že jejich sbor na seznamu dárců chybí. „Sbor dobrovolných hasičů Teplice nad Metují, 

který územně patří k Okresnímu sdružení hasičů (OSH) Náchod, se do projektu přihlásil samostatně. Jednal přímo s paní Janou Lacinovou z Nadace Popálky a do sbírky přispěl jednorázově finanční částkou 3500 korun. Pracovnice na OSH Náchod ani KSH Královéhradeckého kraje o tom neměly ani potuchy, tak sbor neuvedly v závěrečné zprávě o stavu finančních prostředků pro Nadaci Popálky," objasňoval situaci Ivan Kraus, starosta OSH Náchod a náměstek starosty KSH Královéhradeckého kraje, přičemž připojil: „My si samozřejmě vážíme jejich podpory nadace, byť po soukromé linii, ale společně plánované akce mají své podmínky a řád, protože při počtu SDH v kraji to ani jinak nejde řešit."

Co dodat. Snad jen to, že si je třeba vážit jakékoliv pomoci, která je lidem, co to potřebují, ku prospěchu. A to, co dělají hasiči nejen pro ně, ale i pro nás všechny, si zaslouží spíše než nějakou „kritiku" upřímný obdiv a vřelá slova díků. 

Popálky o.p.s.Nezisková organizace pomáhá lidem po popáleninovém úrazu a jejich blízkým vyrovnat se s fyzickými, sociálními a psychologickými důsledky úrazu a vrátit se co nejdříve zpátky k aktivnímu životu. Zároveň usiluje prostřednictvím svých preventivních a vzdělávacích aktivit o snížení četnosti a závažnosti popáleninových úrazů.