Ti, kdo v horkém dopoledni dorazili do olivětínské provozovny, si mohli postupně prohlédnout, kde a jak probíhá bělení a barvení damašků a froté, zjistili k čemu slouží odparku louhu sodného, pomocí něhož se vznikající látky zbavují veškerých nečistot a další úkony nezbytné ve výrobním procesu. Mohli se také dozvědět, že obdiv budící „mašina“ za desítky miliónů korun slouží k apretaci, při níž látky prochází škrobovou lázní, následně se suší a s vylepšenými vlastnostmi se navíjejí na běhoun. Takto upravený „africký brokát“, který je nejen od pohledu, ale i na dotek odlišný od tuzemsky běžných damaškových látek z drtivé většiny putuje na černý kontinent. Výroba textilky je určena hlavně na export, kam jde přes 80 procent produkce.


Zájem návštěvníků budila tkalcovna, kde v hlučném prostředí „makají“ 24 hodin denně více než 30 let staré mechanické stavy a o kousek dál na moderních tryskových stavech rostou vzory látek doslova před očima.


Letošní výročí si VEBA připomněla již v červnu na setkání s obchodními partnery a v předvečer Dne otevřených dveří se v stále reprezentativnějším prostředí zahrady Hotelu Veba konal večírek s hudbou, který vyvrcholil velkolepým ohňostrojem.