„Máme již všechna potřebná povolení, zatím na počet sto dvacet pacientů. Vyškolujeme ale další personál a snažíme se náš tým rozšířit o kvalifikované fyzioterapeuty a maséry pro zdravotnické služby. Na přelomu června a července bychom pak chtěli kapacitu navýšit na sto osmdesát pacientů," uvedl Martin Dűrrer, který je pověřený řízením lázní.

Ani to ještě nebude konečné číslo, neboť velichovské lázeňské domy mají kapacitu takřka čtyři sta lůžek. Otevření se však zatím dočkají jen hlavní lázeňská budova Masarykův dům a vila Domov. Tyto objekty slouží pro procedury a zároveň svoji lůžkovou kapacitou pokryjí zmíněné počáteční stavy pacientů.

„Kapacitu musíme naplnit postupně. Nikdo neví, jak moc si lidé od Velichovek odvykli za tu dobu, co byly lázně zavřené," doplnil Dűrrer.

Zda však budou všechna lůžka postupně obsazena lázeňskými hosty, je zatím otázkou. Část z nich by mohla být využita i jiným způsobem. Nejčastěji zmiňovanou možností je domov pro seniory.

„Je to jedna z uvažovaných alternativ," upřesnil Dűrrer. A doplnil: „V prvé řadě chceme rozjet lázně. Není to jen tak, málokdo by věřil, kolik to bude znamenat administrativní zátěže. Celou řadu žádostí, povolení… Jedna taková žádost má třeba sto padesát stran." Následujícím krokem bude získání povolení pro poskytování ambulantní péče, až ve třetím stadiu přijde řada na rozšíření o sociální služby.

„Osobně bych byl raději, kdyby se podařilo naplnit lázně jako takové a poskytovat kvalitní lázeňskou péči. Uvidíme, jak se to povede. Podle toho budeme dále postupovat. Především chceme, aby lázně měly opět dobré jméno," zdůraznil.

Na znovuotevření lázní se těší také občané Velichovek i představitelé obce. Bude to znamenat nové možnosti pro podnikatele i vyžití pro občany. Po krachu lázní ostatně zavřela například zdejší prodejna či kavárna.

„Velichovky zavřením lázní rozhodně utrpěly. Snížil se tu rozsah služeb, sami občané je neuživí. Ty lázeňské budovy by se brzy vybydlely, už teď lidé říkali, že tam leckde zatýká. Takže jsme rádi, že lázně nezaniknou. Obec se tím opět oživí, obyvatelé Velichovek se těší, že se lázeňský život do vesnice vrátí. Stýská se jim po tom ruchu, nic moc se tu nedělo," řekl starosta obce Josef Karel, který také očekává příspěvek do obecního rozpočtu z lázeňských poplatků.

Žádost o snížení či dočasné nevybírání poplatku, který dle zákona pro obec vybírá od hostů provozovatel rekreačního či lázeňského zařízení, zastupitelé odmítli.

Nejdřív pacienti, pak další aktivity

„Jsou součástí zákonem daných obecních daní stejně jako poplatky ze psů či za popelnice. Spíše bychom lázním oplátkou poskytli nějakou dotaci na kulturu," doplnil k tomu starosta.

Kulturní vyžití je však pro vedení lázní v tuto chvíli druhotný problém. „Nyní potřebujeme zajistit, aby sem hosté mohli přijet. Pro pořádání kulturních akcí ale plánujeme využívat kavárnu, halu Masarykova domu, jídelnu ve Společenském domě. A také hotelový, konferenční a sportovní komplex K-Triumf, který společnost Karsit Holding ve Velichovkách provozuje," sdělila jednatelka lázní Alena Řípová.

Lázně mají nový název

Firma Karsit Holding vyhrála v loňském roce tendr na zkrachovalé velichovské lázně, které nyní užívají název „Lázně 1897", což odkazuje k datu jejich založení.

„Hodí se to k našemu mottu, které zní Přátelství prověřené staletími. Snažíme se navázat na všechny dobré tradice, které tu byly. Rodinná atmosféra, individuální přístup k pacientům… V tom duchu se i snažíme zařizovat budovy," vysvětlil Martin Dűrrer, který se podle svých slov pro svoji novou práci nadchnul: „Je to pro mě výzva, něco nového, velmi mě to zaujalo."

Dűrrer byl dříve mimo jiné ředitelem domova pro seniory v Hradci Králové, a to takřka jednadvacet let. Za jeho vedení si zařízení vybudovalo velmi dobrou pověst. Snad i proto si jej jednatelka Alena Řípová vybrala do vedení léčebného centra. „Jsme ale především tým. A jsem moc ráda, že se nám podařilo takový tým sestavit," dodala na závěr.

Bronislav Jaroš