Rozhodlo se o tom minulý týden, kdy do Náchoda přicestoval tříčlenný tým z Nadace Partnerství. Zástupci vyhlašovatele této soutěže navštívili všechny finalisty letošního ročníku celostátní ankety Strom roku 2008. Michal Veselý, Pavlína Binková a fotograf Petr Francán se v Náchodě setkali s navrhovateli ze ZŠ Komenského, strom si vyfotografovali a nechali školáky, aby si jako čtvrtí v pořadí vylosovali číslo, pod kterým se bude pro náchodskou lípu hlasovat.
„Pětka,“ zaznělo trochu smutně z úst čtvrťáků, kteří mají tuto číslovku spojenou s nejhorší možnou známkou. „Pětka to je vlastně takový školní symbol,“ zavtipkoval na adresu čísla přítomný pedagog. „A pět krát pět je dvacet pět a nás je tady taky dvacet pět,“ spočítal rychle, a prvotní rozpaky žáků nad tím, že jejich strom bude mít číslo nejhorší možné známky ze školní klasifikace, pomalu mizely. „A po prázdninách jdeme do páté třídy,“ připomněl jeden ze školáků a úvodní zklamání se rázem rozplynulo do ztracena. Žáci pak ještě dostali od zástupců Partnerství pexesa a prezentace spojená s fotografováním Lípy svobody skončila.


O dalším postupu finalistů již bude rozhodovat veřejnost. Hlasovat bude možné od 1. srpna do 10. října pomocí hlasovacích kupónů nebo dárcovských SMS zpráv ve tvaru DMS STROM1–12 odeslaných na číslo 87 777. Pokud budete chtít dát hlas jedinému východočeskému zástupci, tak je potřeba napsat číslo 5. Vítězný strom bude slavnostně vyhlášen 17. října na Koncertu pro stromy, kde vystoupí skupina Jablkoň a Jaroslav Svěcený. Detailní informace o finalistech v nejbližší době najdete na stránkách www.stromzivota.cz.