Jedna z největších událostí se chystá v centru Náchoda. Město si v sobotu připomene 760 let od první písemné zmínky. „Srdečně zveme každého, kdo si s námi bude chtít toto výročí připomenout. Chystá se pestrý program a zábava pro všechny generace," řekl starosta města Jan Birke.

Po slavnostním přivítání družiny rytíře Hrona, které se uskuteční mezi 13.00 a 14.00 hodinou, vystoupí na náměstí děti z náchodských škol a zahrají místní hudební skupiny.

V parku za hotelem U města Prahy vyroste dobové vojenské ležení. K vidění budou šermířské souboje i vystoupení kejklířů. V novém parku u hradeb zahrají náchodští loutkaři dětem pohádku. Třešničkou na dortu se má stát večerní vystoupení zpěváka Petra Koláře.

Na své si v sobotu v Náchodě přijdou i páni kluci. Za radnicí se totiž chystá třetí mezinárodní sraz šlapacích vozítek. „Vítány jsou Moskviče i jiná autíčka, traktory, formule a další šlapací vozidla s volantem. S řidičem i bez řidiče," zve pořadatel akce Pavel Adámek.

Registrace všech autíček se uskuteční v 7.30 hodin za radnicí, o dvě hodiny později vyjedou všechna vozítka na spanilou jízdu od bývalého hotelu Itálie směrem do centra města. V poledne začnou v prostoru za radnicí soutěže nejen pro děti, ale i a pro dospělé majitele autíček. Nebude chybět také doprovodný program. Sraz potrvá přibližně do 16.00 hodin.

Obdivovatelé automobilových veteránů a letitých motocyklů si opět přijdou na své v areálu náchodského zámku. Nablýskaná vozidla z Klubu historických vozidel Metuje si mohou prohlédnout v sobotu od 10.00 do 15.00 hodin.

Otcové si svůj svátek zaslouží

Neobvyklá oslava Dne otců se i letos chystá v Jaroměři, a to od 15.00 hodin v Rozmarýnkově zahradě. Tátafest tam v neděli pořádá centrum služeb rodině Rozmarýn. Můžete se těšit na bubnování i opékání špekáčků. „Chceme upozornit na to, že otcové jsou důležití pro děti, rodiny i společnost. A že si zaslouží svůj svátek," vysvětlují pořadatelé.

Ti, kdo zastávají názor, že svět je nekrásnější ze sedla koně, mohou zavítat do jízdárny v Hejtmánkovicích. V sobotu se zde uskuteční slavnostní křest hříbat herečkou Uršulou Klukovou. Program začne už od 10.00 hodin.

Děti budou moci jezdit na ponících a Fríských koních, soutěžit a prohlédnout si zvířátka v zoo koutku. Western show s lasem a bičem předvede Jan Betlach. Odpolední program zpestří country skupina Zelenáči.

Recesisté zdolají řeku Úpu

Příznivce recese čeká v sobotu plavení po řece Úpě na netradičních plavidlech. Prezence je od 9.00 do 11.00 hodin u Šiškovenského mostu v Havlovicích. V poledne odstartuje plavba a předpokládaný průjezd u Slatinského mostu by měl být ve 14.30 hodin. Fantazii při tvorbě plavidel se meze nekladou, vítané jsou i patřičné kostýmy. Na závěr je v plánu posezení na Pohodlí s občerstvením.

Nahlédnout do ateliérů a dílen umělců či řemeslníků bude možné v sobotu od 9.00 do 17.00 hodin. Akce je pojata jako oslava výtvarného umění, hold výtvarnému talentu a řemeslné zručnosti. Zájemci se budou moci potěšit pohledem, koupit něco pro radost či si jen popovídat s autorem.

Na Náchodsku otevřou své ateliéry Petra Schwarzerová z Šonova, Michal Burget, Zdeněk Farský a Lubomír Zeman z Náchoda, v Jaroměři Josefově nechají k sobě nahlédnout Petr Novák, Jan Paďour, Markéta Škopková, Vojtěch Jirásko a Bára Smékalová.

Spojí svět zdravých a hendikepovaných

Nejen Hronovští mohou v sobotu ve 14.00 hodin zavítat na odpoledne plné her a atrakcí. V parku A. Jiráska se uskuteční druhý ročník „Dne nezávislosti." „Je to akce, která spojuje svět hendikepovaných se světem zdravých lidí. Vítán je zde každý, kdo se chce dozvědět co je to canisterapie nebo hipoterapie, zastřílet si z luku nebo zaraftovat na Metuji," zve Tomáš Buriánek z Dětského turistického a vodáckého oddílu Lotři Hronov.

Sobota se stane také závěrečným dnem festivalu Novoměstský hrnec smíchu. Odpolední program uzavře v 17.30 hodin slavnostní zakončení festivalu, vyhlášení výsledků a předání cen.

Vyznavači tvrdé metalové hudby se mohou ještě v sobotu vydat na festival MetalGate Czech Death Fest do autokempu Brodský. Hrát se bude od 10.00 hodin až do patnácti minut po půlnoci.