Od středy až do neděle se tak po pevnostním městě pohybovalo rekordních téměř dvacet tisíc metalistů ve všemožných, takřka až hororových, kostýmech. A některým „máničkám" by jejich make-up záviděli i maskéři za velkou louží v Hollywoodu.

Expecto Patronum a akustický nářez

A o tom, že festival má již pevně ukotvené místo na metalové mapě, svědčí fakt, že se Josefov stal po celou akci kosmopolitním místem. Kromě češtiny se totiž fanoušci mezi sebou bavili anglicky, německy, italsky či polsky. „Už jsem tady poněkolikáté a každý rok je to lepší a lepší," svěřil se Mateuzs, který v róbě metalového faráře přijel až z Varšavy.

Slyšet byla i ruština. Pro všechny pořadatelé připravili slušnou „nálož", která stále bavila. Jediné, co festival sužovalo, bylo pekelné slunce, které po čtyři festivalové dny nesnesitelně pralo a všem ubíralo energii.

Tu však nakonec „máničkám" vracel program, který na dvou hlavních pódiích nabídl přes sedm desítek kapel všeho metalového ranku. Dalších dvacet band bylo k vidění na malém pódiu v srdci pevnosti. Největší hvězdy však hrály až za tropického svitu měsíce. Bdělost metalistů pak z ochozů pevnosti strážily postavy, které jako by z oka vypadly mozkomorům potterovské ságy.

Toho si všimli i návštěvníci, kteří se je snažili zahnat kouzlem Expecto Patronum. Důležitější však byly sestavy „mozkomorů" na pódiích. Mezi hlavní pilíře večerních spektáklů rozhodně patřily Soufly, kteří dali festivalu jednu srovnávací otázku. Frontmen skupiny Max Cavalera byl totiž ještě před lety spojován se Sepulturou, která vystoupila jen pár hodin po ní.

„Max už to tolik nedává, ale Derrick je stále frajer a dal songům patřičnou energii," přinesl srovnání se současným lídrem Sepultury Derrickem Greenem Tomáš, který do Josefova přijel z Karlových Varů. Ještě před Sepulturou však vystoupili další metaloví matadoři. Za všechny můžeme jmenovat Biohazard, Cannibal CorpseBrujerii či Napalm Death.

A právě Napalm Death „připravili" fanouškům nepříjemné překvapení. Tedy vlastně slunce. To si trošku „pohrálo" s technikou a čtvrtkakoncertu britsko-americké grindcorové skupiny probíhala, k nelibosti fanoušků, v takřka akustické verzi. Ale jelo se dál.

Poslední festivalový den se Josefovu představil démonický Danny Filth, který s sebou přivezl black-gothic legendu Cradle of Filth a svým ječákem si podmanil pevnost.

Celý program zakončil ponurý doom metal z Velké Británie Esoteric. Po něm již fanoušci opustili brány, kde se skvěl všeříkající vzkaz: See you in Hell.