O tom, že by Červený Kostelec v budoucnu mohl vlastnit část této sbírky, jsme vás již nedávno informovali. Nálezy by totiž měly být ze správy Archeologického ústavu AV ČR převedeny na jinou instituci.


Sdružení pro Vízmburk se proto obrátilo na město s žádostí, aby projednalo možnost týkající se dlouhodobého uložení nálezů ve svém katastru i jejich případné příjmutí do svého vlastnictví. V současné době by se jednalo především o převzetí fragmentární keramiky a v menší míře pak kovových, kostěných a skleněných předmětů.


„Na schůzce byly především stanoveny body, podle kterých by se mělo v dané problematice postupovat. Nejprve chceme zorganizovat schůzku se zástupcem ředitele Archeologického ústavu AV ČR, abychom projednali právní a technické podmínky případného převodu,“ uvedl místostarosta města Karel Cejnar. Dodal, že od tohoto setkání se poté bude odvíjet plnění dalších dohodnutých bodů.


Mezi ně patří i vyklizení depozitáře ve zdravotním středisku (na snímku), kde by mohly být nálezy případně dlouhodobě uloženy. Se Sdružením pro Vízmburk by se dále připravila dohoda o zápůjčce a dalším zpracování inventarizaci souboru.


Posledním stanoveným bodem na schůzce bylo to, že v radě města by měly být také projednány možnosti stále expozice nálezů z Vízmburku v půdních prostorách městské knihovny.