Bohužel jsou lidé, kteří se nedokážou nebo nechtějí o svého svěřence zodpovědně postarat, cíleně se ho snaží zbavit a často ho vyhodí na ulici. Výjimkou jsou nešťastné náhody, kdy se zvíře ztratí a zoufalý majitel bezprostředně pátrá po jeho nalezení.
Město Náchod má v obou případech ze zákona povinnost se o každé takto nalezené zvíře postarat a je na městské policii, aby situaci vyřešila.

„Volně pobíhajícího zvířete, většinou se jedná o psa, si všimnou buď přímo strážníci městské policie při své pochůzce, nebo nám událost někdo nahlásí – může se jednat i o pokousání,“ sdělil Deníku velitel městské policie Miroslav Horák.
Jak dodal, strážníci jsou vybaveni odchytovou tyčí a ochrannými rukavicemi, psa následně umístí do jednoho ze čtyř kotců na dvoře městské policie a začnou pátrat po majiteli. „V případě, že pes nemá známku, podle které bychom vlastníka dohledali, dáváme informace do městského rozhlasu a posléze do rubriky Ztracená zvířata na webových stránkách města,“ vysvětlil postup Horák.
Pokud v období dvou až tří týdnů o psy nikdo neprojeví zájem, putují do útulků v Trutnově nebo v Hradci Králové, se kterými má město Náchod smlouvu.

V Náchodě se do rukou Městské policie dostanou nejen psi a kočky, ale i velká hospodářská zvířata – koně, krávy, ale také drůbež, exotické ptactvo, hadi, želvy, fretky, labutě. Volně žijící živočichy, jako třeba dravce, odvážejí do záchranné stanice v Jaroměři. Velká ztacená zvířata řeší bezprostředně s majiteli.

Město musí platit denní taxy

„Město musí platit veškeré denní náklady spojené s pobytem psa v útulku. V Hradci Králové je to částka dvě stě korun za den, v Trutnově je cena poloviční,“ posteskl si nad těmito výdaji, které se ročně šplhají do statisíců, starosta města Jan Birke. K těmto cifrám se přičítají ještě veterinární ošetření a pokud zvíře potřebuje léky, pak to jsou další finance navíc.

„Ve chvíli, kdy útulek najde pro psa nového majitele, pobyt a platby se ukončí. V případě, že by si nikdo a nikdy zvíře nevzal, musí město platit útulku až do konce jeho života,“ dodal starosta.

Najdou pozemek pro útulek?

Jedním z možných a výhodných řešení by bylo zřízení vlastního útulku, který by se stal společným pro města Náchod, Hronov, Červený Kostelec, Nové Město nad Metují a popřípadě i další města či obce, které trápí stejné problémy s toulavými zvířaty.
K uskutečnění tohoto plánu je nutnost nalezení vhodného pozemku. Musí se jednat o takové místo, které by bylo dobře přístupné a kde by psi nerušili svým štěkotem okolí.

Výhody pro nové majitele nalezenců

„Pokud se najde člověk, který se ujme některého z nalezenců umístěných v kotcích Městské policie, uhradí mu město prvotní prohlídku a očkování u veterináře.
Další výhodou je, že po zaplacení poplatku za psa v právě probíhajícím kalendářním roce mu budou po další dva roky poplatky odpuštěny,“ vysvětlil Náchodskému deníku velitel Městské policie Miroslav Horák.

Čipy jsou velkým pomocníkem

Obrovskou výhodou by u nalezených psů byla identifikace pomocí čipu umístěného pod kůží.
Mnoho majitelů má svého psa takto označeného a veterinář pak pomocí speciální čtečky pozná nejen jméno a adresu majitele, ale i další informace o zvířeti.