Na hřebenech až půldruhého metru sněhu, na sjezdovkách od 50centimetrů výš. Kdosavadní vrstvě technického sněhu ještě navíc včera dalších pět centimetrů připadlo.

Horší to je ale spočasím. Prosincovou inverzi, kdy na horách pražilo slunce a lyžovat se dalo skoro vplavkách, vystřídalo na sjezdovkách zamračené počasí. Špatná viditelnost a silný vítr jsou především na hřebenech. Horská služba proto nyní vůbec nedoporučuje hřebenovétúry.

„Cesta na Liščí horu je neprojetá, na cestách jsou závěje a na Sněžce duje vítr 20metrů za vteřinu. Prostě nic moc,“ upozornil včera záchranář horské služby. Na Labské boudě se celý den držela teplota zhruba tři stupně podnulou.

Nízké je ale naštěstí lavinové nebezpečí: na dvojce zpětistupňovéšká­ly.

Vleky podle jízdního řádu

Komu ale nevadí počasí pod mrakem, na sjezdovkách si skvěle zalyžuje. Kopce jsou totiž po vánočním návalu poloprázdné a ivnejnavště­vovanějších střediscích nejsou fronty navleky.

„Je tady teď po prázdninách docela klid. Až moc velký. Podmínky jsou přitom ideální, vprovozu všechny vleky, kdosavadním 90centimetrům připadlo dalších pět přírodního sněhu,“ telefonoval Zdeněk Spilka ze skiareálu vkrkonošských Mísečkách.

Ana rozdíl od hřebenů tady ani moc nefoukalo.

„Podmínky jsou opravdu výborné,“ přidal se František Prouza zvedení střediska vDeštném vOrlických horách.

„Do 18.března jedeme podle jízdního řádu. Od rána do večera,“ smál se ijednatel areálu vmnohem níže položeném Hlinsku na Vysočině. Tady k50centimetrům převážně technického sněhu vnoci na včerejšek nasněžily dalšítři.

Moc sluníčka nečekejte

Víkend nějaké zázračné zlepšení počasí neslibuje. Slunce vykoukne jen sporadicky, vítr bude slábnout pomalu, a vsobotu má naopak ještě opět sněžit. Na horách by mohlo přibýt podle meteorologů až 10centimetrůsně­hu.

Vnižších polohách ale bude pršet: předpověď tady ostatně hlásí až plus sedm stupňů.