Jaké to je, být pohlcen takovým živlem, a jak s ním bojovat, to si zkusili účastníci kurzu záchrany z vodního válce, který připravila Vodácká škola záchrany. Na řece Úpě nedaleko České Skalice se konal už jeho několikátý ročník a desítka vodáků z celé České republiky se učila, jak si z uvěznění ve válci zachránit kůži pomocí nejrůznějších technik. Vše za dohledu instruktorů.

„Kurz je unikátní právě v autentičnosti, jelikož výcvik probíhá přímo na jezu, kde voda rotuje ve válci. Je nejnavštěvovanějším kurzem v naší nabídce. V roce 2010 se ho zúčastnilo přes 200 lidí a to nejenom z České republiky, ale i ze zahraničí. Byli to jak vodáci, tak i profesionální hasiči a členové integrovaného záchranného systému," uvedl hlavní organizátor Petr Ptáček.

Vodní válce jsou nejčastější příčinou tonutí na českých řekách. Petr Ptáček s Vodáckou školou záchrany se snaží společně s Povodím Labe zmapovat nebezpečné jezy a osadit je alespoň upozorňujícími tabulemi, které by vodáky včas varovaly před blížícím se nebezpečím.

Jedna taková cedule je právě i před jezem, na kterém se výcvik konal. Řeka Úpa je vůbec nejnebezpečnější v kraji. Další zrádný jez je známý Viktorčin splav a o kus dále splav u Zlíče.