Odtud je to jen pár metrů na břeh přehrady Rozkoš, kde se o víkendu konalo třetí cvičení plovoucí těžké military techniky.

Na silnici, která vedla k „místu činu", nebylo celé sobotní dopoledne k hnutí. Parkovací prostory se brzy zaplnily a natěšení návštěvníci v hojném počtu rychlým krokem spěchali na akci, kterou uspořádali nejen pro táty a jejich syny majitelé vojenských veteránů ze zájmového klubu Veteran military technika Borová.

Než nadšenci pro starou armádní techniku, zejména ti, co si odkroutili vojnu, dorazili na okraj Rozkoše, prošli s neskrývanou nostalgií kolem zelených vojenských automobilů a obrněných transportérů. „Už je to dávno, ale vzpomínky na vojnu jsou s tím hodně spojené," přiznal Karel Mareš z Jaroměře a táhl svého téměř patnáctiletého syna k vodě. Tam čekalo překvapení.

Pořadatelé připravili netradiční vyjížďku po vodní hladině. Už z dálky byl slyšet řev motorů. Na břehu se shromáždily desítky zvědavců, které pobízel „otec" akce Karel Falta, aby neváhali a nastoupili do dvou kovových řvoucích pásových monster, která vypadala jako obří kontejnery. Ve skutečnosti jde o obojživelníky PTS 10, do nichž se vejde zhruba 72 lidí.

„Jde o předváděcí jízdy těžké vojenské techniky, která pomáhá lidem při povodních a dalších živelních pohromách. I když je to vojenská historická technika, udržuje se v takovém stavu, aby byla bezpečná a provozuschopná," uvedl ředitel cvičení Falta.

Každý, kdo měl zájem, byl přizván na palubu. Počáteční rozpaky byly brzy překonány zvědavostí a zájem byl obrovský. „Přejeme si, aby se zúčastnily hlavně děti. Samozřejmě jsou vítáni i senioři. Právě tyto dvě skupiny jsou při rozmanitých pohromách nejvíce zranitelné," poznamenal Falta a pochvaloval si velký zájem o projížďku po hladině Rozkoše. „Už pět roků cvičíme a snažíme se zatěžovat mašiny tak, aby byly v budoucnu nápomocny," dodal.

Za burácení motorů se pasažéry zaplněné stroje vydaly na plavbu. „To je super, to je boží," zářil nadšením osmiletý Honza, zatímco jeho menší a méně statečný kamarád ronil slzy, protože ho rozhodil rachot a maminka, která zůstala na břehu. Tatínek ho chlácholil a brzy se uklidnil. Plavba ho ale moc nenadchla. „Bojím se a chtěl bych na břeh," vzlykal šestiletý David. Brzy se však ukázalo, že jízda je bezpečná a nikomu nic nehrozí. Spíše si každý odnesl nezapomenutelný zážitek. „Domnívám se, že je dobré si toto vyzkoušet. Jsem z oblasti, kde hrozí povodně, a když půjde do tuhého, vím, že mě a moji rodinu někdo zachrání," je přesvědčen Miloš Koryčánek z Lipníka nad Bečvou.

Andula se porouchala

Účastníci kromě prohlídky vojenské techniky mohli být po dva dny svědky záchrany hořící plovoucí techniky a simulace potopení lodě se záchranou pasažérů. Přesto měla akce malou vadu na kráse. V sobotu obrněný plovoucí transportér vyvezl na hladinu dva potápěče, které měli zachránit parašutisté. Tato akce se ale ke zklamání přihlížejících neuskutečnila. „Je mi to líto a velmi se vám omlouvám, ale letadlo Andula, které mělo parašutisty vypustit, se porouchalo," vysvětlil ředitel Falta.

Přesto byli účastníci s akcí spokojeni. „Těšil se na to hlavně syn. Odvedl jsem ho ale k transportéru s kulometem a rychle na parašutisty zapomněl. Jinak to bylo moc fajn," pokyvoval spokojeně hlavou návštěvník cvičení Adama Novotný z Náchoda.   Hynek Šnajdar

Více fotografií najdete v zítřejším úterním tištěném vydání Náchodského deníku na straně 8 a také na tomto webu v připojené fotogalerii.