Zatímco Bobošíková a Dienstbier by se svou eventuální nominací souhlasili, předseda Ústavního soudu Rychetský to už dříve rezolutně odmítl. Ombudsman Motejl s předsedou akademie věd Pačesem by do boje šli jen v případě Švejnarova odstoupení.

Favoritem tak pro páteční volbu zůstává Václav Klaus, jehož ve třetím kole víkendové volby volilo 139 zákonodárců. Do dalšího klání jde také Jan Švejnar, který si v sobotu připsal 113 hlasů. „Nadále je naším kandidátem,“ potvrdil předseda zelených Martin Bursík. O podporu ČSSD však bude muset Švejnar ještě bojovat. „Jmenovaných pět osobností zatím nenavrhujeme, ale chceme o nich s představiteli ostatních parlamentních stran jednat,“ sdělil Deníku předseda KSČM Vojtěch Filip.

Klíč od Hradu drží komunisté
V neděli dali na stůl seznam pěti nových prezidentských kandidátů

První volba je mrtvá, ať žije druhá. Pod tímto heslem středověkých panovnických dvorů včera komunisté odstartovali týdenní přetahovanou o hlasy pro budoucí hlavu státu. Šéf komunistů Vojtěch Filip dal na stůl seznam pěti osobností, o nichž chce jednat především se sociálními demokraty a lidovci. „Zatím jde jen o jména do diskuse, reálné návrhy podáme až v úterý,“ řekl Deníku Filip.
Z jejich pětice potvrdila zájem o kandidaturu europoslankyně Jana Bobošíková, která si pro ni neklade žádné podmínky. Deníku ji zdůvodnila slovy: „Ten, kdo volí Václava Klause, je jednoznačně pro smlouvu s Vatikánem, kterou podle mne Česká republika nepotřebuje, dále volí sporné restituce církevního majetku a také podivné mlčení vůči protestu sudetoněmeckého landsmanšaftu proti Benešovým dekretům, ke kterému se nikdo z České republiky nevyjadřuje.“ Zatím je ale jediná, kdo na nabídku KSČM kývl.
Předseda akademie věd Václav Pačes Deníku sdělil: „Přijal bych to, jen když nebude kandidovat Švejnar a budu mít podporu všech stran kromě ODS.“ Podobné stanovisko zaujal i ombudsman Otakar Motejl. Předseda Ústavního soudu a bývalý ministr spravedlnosti za ČSSD Pavel Ry〜chetský nominaci omítá.
Většina zákonodárců ČSSD ovšem dál fandí Švejnarovi. Stejně jako zelení jsou totiž přesvědčeni, že nový kandidát by nebyl schopen získat podporu během tak krátké doby. „Změna kandidáta by nám neprospěla a navíc by pomohla Klausovi,“ řekl Deníku místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek.
Za postojem ČSSD je také obava z posilujícího postavení KSČM. „Komunisté tímto způsobem zvyšují svou cenu, i když oni ji skutečně mají. Prostřednictvím nových jmen chtějí posílit svou pozici na politické scéně,“ řekl Deníku politolog Zdeněk Zbořil.
Rozhodující ale bude, zda páteční druhá volba bude opět veřejná či tajná. Zelení i lidovci připouštějí návrat k tajnému hlasování. To bude prosazovat ODS. Podle ní veřejná volba „otevřela prostor pro korupci, a to doslova ve skrytu noci“.

Zelení chtějí o volbě prezidenta jednat

Praha/ Veřejná volba je pro Stranu zelených nejprůhlednější variantou volby hlavy státu, tvrdí vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík
Budete trvat v pátek na veřejné volbě?
Budeme o tom ještě jednat. Když mi ale Pavel Bém vzkazuje, že trvá na tajné volbě, tak já říkám, že pro mě je partner premiér Topolánek. To není žádná arogance, on je předsedou strany, a to je partner k mému dalšímu jednání.
Jaké je tedy stanovisko Strany zelených?
Já myslím, že jsem vstřícný a vždy je o čem jednat. Nedáváme k tomu žádné jednoznačné stanovisko. Nicméně přes určité rozpaky k veřejné volbě si myslím, že právě ona umožnila soutěž. Ukázala, že oba kandidáti jsou silní a výsledek velmi těsný. Z pohledu transparentnosti byla daleko lepší než volba tajná.
Nenarušila současná situace vztahy v koalici?
Tak jistě nepřispěla k jejich zlepšení. Zazněla vzrušená slova, někdo neudržel nervy na uzdě. Jsem ale přesvědčen, že až bude hlava státu zvolena, situace se uklidní. Myslím si, že pak by pan premiér měl objednat ekologický autobus a s ním by celá vláda měla vyjet někam na čerstvý vzduch na hory, kde bychom si pročistili hlavy i vztahy.

 

Severa: Nechceme být rok bez prezidenta

Budeme preferovat takovou volbu, která povede k nějakému výsledku. Je nám jedno, zda bude veřejná, nebo tajná, řekl Deníku předseda poslaneckého klubu KDU–ČSL Pavel Severa.
Proč jste se rozhodl volit Václava Klause?
Musel jsem zvážit, co je pro mě horší, zda minulost jednoho kandidáta, nebo nejistota budoucích kroků druhého. Vyděsilo mě jednání a zarputilost skupiny, jež prosazuje Jana Švejnara a mohla by ovlivňovat dění v Česku. Vůči panu Švejnarovi je to možná kruté a nespravedlivé, ale tohle rozhodlo.
Takže podle vás nenastal čas na změnu?
Pana Švejnara nezpochybňuji. Z lidského hlediska je to velmi kvalitní člověk, je mi nesmírně sympatický. Jenže jako hlava státu by musel s někým spolupracovat, vybírat lidi na jednotlivé pozice či místa ve státní správě. My můžeme s mnohými Klausovými názory nesouhlasit, ale víme, že zůstane svůj a názory nezmění. Je to možná málo, ale jistota u mě převažuje nad nejistotou.
Očekáváte otřesy v koalici pod vlivem současných událostí?
Nějakým způsobem se doklopýtá do druhé volby. Věřím, že všichni jsou demokraté a její výsledek budou respektovat. Pak se vrátíme k jednacím stolům a vyjasníme si, do jaké míry jsou vztahy narušeny. Nešťastná prezentace v některých projevech by se do vládnutí neměla promítat ve chvíli, kdy jsou před námi důležité věci jako reforma penzí či zdravotnictví.
Budete prosazovat i v pátek veřejnou volbu?
Především chceme, aby ke způsobu volby dospěli ruku v ruce senátoři i poslanci. Neměl by se už opakovat způsob, kdy si sněmovna vyvzdorovala veřejné hlasování. My jsme připraveni akceptovat jakoukoliv volbu. Nechceme, aby zablokované jednání vedlo k tomu, že celý rok nebudeme mít prezidenta.