Vši sužují lidi odedávna. Změnil se pouze přístup k léčbě, nikoli výskyt. Ten je sice menší než dříve, ale nutno přiznat, že vši jsou společenským evergreenem a jejich výskyt je více než jistý. Každoročně se objevují na základních školách a občas způsobí poprask ve třídách. Vedení škol se k nepříjemné věci samozřejmě vyjadřuje většinou nerado.

Pro děti můžou být i nositeli traumat, obzvláště pro dívky, které výskyt vši dětské ve svých vlasech nesou těžce.

„Nyní jsou léky a přípravky, které jsou snadno dostupné v lékárně. Rodiče s dětmi k nám nechodí, dokážou to zvládnout sami,” řekla hradecká lékařka Eva Březinová. Dříve byl se sháňkou účinných přípravků na hubení vší problém, ale ty časy už jsou dávno pryč.

„Současný stav je takový, že nabízíme pestrou škálu přípravků na hubení vší. Důležité je dodržovat daný postup a zejména překonat ostych a s důvěrou se obrátit na lékárnu,” uvedl vedoucí lékárník hradecké fakultní nemocnice Jiří Kotlář. Vši se vyskytují tam, kde je velká koncentrace lidí. „Před dvěma lety jsme měli obrovský problém: vši byly tenkrát v celé republice a naše škola nebyla žádnou výjimkou. Od té doby však máme klid,” prozradil ředitel základní školy Sion Boris Váňa. Skutečnost, že děti nebudou mít vši, je povinností zejména rodičů. „V současné době nemám žádné zprávy o výskytu vší. Ale občas se vyskytují v podstatě na každé základní škole. Zatím mi nikdo nic nehlásil,” prohlásila ředitelka hradecké základní školy na třídě SNP Miluška Karásková. Boj s parazitem se musí začít včas, aby nenastaly problémy. „Dcerka mi ze školy přinesla vši. Pustili jsme se okamžitě do jejich vyhubení. Pro rodinu, a zejména pro ni je to nepříjemné. Mám zprávy, že se vši ve škole šíří,” podotkla žena, která si přála zůstat v anonymitě. „Prevence ve výskytu vší závisí zejména na dosažení požadovaného úspěchu odvšivení a především na nezbytné spolupráci s rodiči,” uzavřela Katarína Poláková z krajské hygienické stanice. (Jan Odstrčil)