V sobotu se budou moci zájemci vydat na vzpomínkovou vycházku, kterou pořádá Klub českých turistů a povede po místech spojených se zdejší odbojovou činností. Vycházka začíná ve 13 hodin a sraz je u autobusovém nádraží u skříňky Klubu českých turistů.

Společně se účastníci soobtního pochodu vydají na Bohdašín, kde bylo za války místo úkrytu a vysílání radiostanice Libuše parašutistické skupiny Silver A. Od památníku obětí fašismu sochaře J. Marka pak budou pokračovat dál na Kostelecké Končiny. Kolem usedlosti A. Burdycha, kde byla naposledy ukryta radiostanice Libuše skupiny Silver A, pak sejdou k Burdychovu pomníčku pod Končinami. Dál se bude pokračovat polní cestou k Bedně. „Naši malou sváteční vycházku zakončíme na Broďáku, kde si děti mohou pohrát v dětském parku a všichni dohromady mohou využít restaurace k občerstvení a načerpání nových sil k cestě domů," uvádí kostelečtí turisté.

Měl je potkat osud Lidic a Ležáků

Tragické události se udály v létě roku 1942. Jednotlivci z řad místních obyvatel poskytli úkryt poslednímu žijícímu výsadkáři ze skupiny Silver A, telegrafistovi Jiřímu Potůčkovi i s vysílačkou Libuší. Bohdašín i Končiny měl za tuto činnost statečných obyvatel proti okupantům potkat stejný osud jako Lidice a Ležáky. Ke zničení obcí nakonec nedošlo, ale ty, kdo výsadkáři pomohli, nacisté zavraždili včetně jejich rodin.

Tento odvážný čin obyčejných lidí, kteří dokázali pomoci v atmosféře všudypřítomného strachu z prozrazení a jisté smrti pro celou rodinu, je dodnes obdivuhodný.