Oba východočeské kraje se tak shodně dostaly na vrchol pomyslného žebříčku spokojenosti v řadě oblastí běžného života, na které se průzkum ve svých dotazováních zaměřil. Obyvatelé Královéhradeckého i Pardubického kraje jsou více než lidé z jiných krajů spokojeni například s péčí o děti a se školstvím v místě svého bydliště, s čistotou a kvalitou životního prostředí, nestěžují si na nemožnost sehnat práci nebo chybějící lékařskou péči a cítí se bezpečně.

Jak ovšem žijí ti zprůměrovaní Východočeši ve skutečnosti? Třeba jako Daniela Rózanská z Trutnova, která nedávno na anketní otázku Deníku odpověděla: „I za mě je Královéhradecký kraj super místo pro život. Žije se mi tady hezky, možná i krásně. Neměnila bych. Město Trutnov vzkvétá, pracovní příležitosti jsou dobré, je tu sportovní i kulturní vyžití i akce. Když chci jít mezi lidi, tak jdu, když ne, vyjedu do přírody, na hory. Paráda. Lidé jsou tu přátelští.“

Stejně jako Daniela Rózanská z Trutnova, většina z nás má podobná přání: práci, střechu nad hlavou na hezkém místě, blízkost lidí, pomoci a služeb.

Z přepyšského letního kina.
Letní kina zase letí, u kaple i u sjezdovky

Máme práci

Jedním z klíčů ke spokojenosti obyvatel východních Čech může být dlouhodobě nízká nezaměstnanost. V Královéhradeckém kraji je podle údajů z tohoto týdne bez práce 1,9 procenta práceschopných lidí, což je ještě o šest desetin procenta méně než činí celostátní průměr. Konkrétně Rychnovsko má už delší dobu prý nejnižší nezaměstnanost v celé Evropě: 1,1 procenta. A kdo má pravidelný příjem, ten může utrácet. V místech s nízkou nezaměstnaností se pak daří i drobným podnikatelům, obchodníkům a službám.

Východní Čechy se už několikrát zapsaly mezi skvosty světového kulturního dědictví UNESCO. Nejnovějším přírůstkem je Národní hřebčín Kladruby, před ním se do této prestižní společnosti dostal například zámek v Litomyšli.

Bezpečně

Cítit se bezpečně je důležité pro každého bez výjimky. I v tomto ohledu je na východě Čech dobře - podle policejních statistik rok od roku klesá počet trestných činů, a po divokých devadesátých letech je vražda pro kriminalisty spíše výjimkou než běžným denním chlebem. Lidé nejčastěji porušují zákon v souvislosti s majetkem a penězi, a téměř sedmdesát procent trestných činů se policistům podaří objasnit.

Příroda

Pokud jde o krajinu východních Čech, nemůže být pochyb, že tady příroda odvedla špičkovou práci. Krkonoše, Orlické hory, Český ráj, Litomyšl, Hradec Králové… Místa, na která jsme pyšní, a která každoročně lákají mnoho turistů.

Ilustrační fotografie.
Nezaměstnanost v kraji stagnuje