„V dubnu letošního roku dostalo obvodní oddělení do užívání nový moderní dvoumotorový člun, kterému jde sklopit přední část. Tento člun je mnohem vhodnější pro záchranu plavidel a osob, než byl člun předešlý. Každým rokem se stane, že policejní hlídka musí vyjíždět k převrácenému plavidlu či dokonce k tonoucímu," uvedla mluvčí policistů Eva Prachařová.

Od začátku letošní sezony, tedy přibližně od června, vyjela hlídka na policejním člunu na vodní plochu přehradní nádrže už dvacetkrát.

Zvýšil se provoz, vyjíždějí častěji

Policisté mají za úkol kontrolovat, zda všechna plavidla dodržují plavební řád, jestli mají u sebe osoby na plavidlech příslušné doklady opravňující k řízení lodi a také odpovídající doklady od plavidla.

„Od loňského roku, kdy jsou dovoleny na přehradních nádržích jízdy na vodních skútrech a člunech, se podstatně zvýšil na přehradní nádrži Rozkoš provoz, a policisté proto vyjíždějí na vodní hladinu ve vyšší frekvenci, než tomu bývalo v minulých letech," sdělila policejní mluvčí.

Kromě osob na vodních skútrech a loďkách bývá vodní hladina také rájem pro surfaře a kitaře to jsou ti s vodními draky. Ti všichni mají své vyhrazené zóny a policejní hlídky dohlížejí, jestli také někdo z nich neporušuje předpisy.

Zatím nezjistili žádné pochybení

„Od začátku sezóny policisté zatím zkontrolovali na pět desítek jachtařů, skútristů a dalších osob s plavidly. Ani při jedné kontrole dosud nezjistili žádné pochybení," řekla Eva Prachařová.

Policisté z České Skalice nezjistili žádné pochybení ani při celostátní akci „Voda", která se konala od 27. června do 7. července. V novém člunu zkontrolovali 40 plavidel.

A protože letní prázdniny a sezona vlastně teprve začaly, budou se policejní hlídky na člunu objevovat na hladině Rozkoše i nadále, a to nejen o víkendu, ale i ve všední dny.

Policisté doufají, že člun budou muset využít pouze k nácviku záchrany lodí a plavců, nebo jim poslouží jen v rámci prevence a hlídkové činnosti. „V loňském roce se smutná statistika přehradní nádrží Rozkoš vyhnula a nikdo neutonul, v roce 2014 však policisté vyráželi uprostřed noci pro převrácený člun se dvěma plavci, jeden z nich se bohužel u převráceného plavidla neudržel a utonul," konstatovala policejní mluvčí.