Ať už je na ně nahlíženo jakkoliv, jedno se jim nedá upřít, v posledních letech některá z nich bojují o záchranu druhů, o nichž se naše děti budou jednou učit jen z čítanek a instruktážních videí. Takový boj sehrává i naše jediná safari v ČR Dvůr Králové, která sehrála významnou mezinárodní roli!

Medvěd malajský se chladí ve vodě.
Zvířata v zoo se chladí ve vodě. Slonice dostaly v Ústí stínící plachty

Svět začíná pomalu balancovat. Rychlost, s jakou mizí fauna i flóra, je alarmující, a dokonce ani vědci si nevědí rady a často jen krčí rameny. Mezinárodní svaz ochrany přírody letos uvedl, že z více než 63 tisíc posuzovaných živočišných a rostlinných druhů hrozí téměř 20 tisíci z nich vyhynutí. Ohroženo je až 41 procent obojživelníků, třetina korálů, čtvrtina savců, každá pátá rostlina a 13 procent ptáků.

Nosorožec v erbu

V šedesátých letech byli ve Dvoře Králové velmi úspěšní v chovu tygrů bengálských. A ten se tak objevil i na prvním logu královédvorské zahrady. Již delší dobu je však zahrada jedním z nejúspěšnějších chovatelů nosorožců na světě.

Jako jediná na celém světě odchovala nosorožce bílé severní a nosorožců černých se v ní narodilo už více než čtyři desítky. Místní odborníci se rovněž aktivně zapojují do ochranářských projektů.

Pětadvacet metrů vysoká, s obvodem kmene 9 metrů, je Tisíciletá lípa v osadě Kotel v Osečné na Liberecku nejmohutnějším památným stromem v Libereckém kraji.
Obři lákají turisty i fotografy. V Libereckém kraji je 372 památných stromů

A tak se i symbolem parku stal právě nosorožec. Celý svět napjatě sledoval, když v červenci 2015 uhynula Nabiré. Letos v březnu pak v Keni po dlouhodobé nemoci i poslední samec na světě, Sudán, který pocházel právě ze ZOO ve Dvoře Králové.

„Patříme mezi nejlepší chovatele nosorožců na světě a afrických kopytníků vůbec, vlastníme největší stádo žiraf mimo Afriku, jako jediná zahrada v ČR a na Slovensku chováme okapi, psy hyenové a drily černolící,“ řekla Andrea Jiroušová, tisková mluvčí ZOO.

Konto Wildlife

Jedním z hlavních cílů ZOO Dvůr Králové je pomáhat při ochraně ohrožených zvířat v jejich původním prostředí. Své poslání vidí především v práci v Africe, kam vysílají zvířata vhodná pro návrat do míst, kde byla v minulosti vyhubena. A tak je v péči místních odborníků rovnou několik druhů ohrožených vyhynutím, na něž můžete přispět i vy.

Telč
Lidová řemesla nebo netradiční pumpování, vítejte na Vysočině

Chcete adoptovat zvíře? Jen do tohoagama vousatá - 1 tisíc korun
pštros dvouprstý - 3 tisíce korun
dikobraz jihoafrický - 5 tisíc korun
šimpanz - 40 tisíc korun
lev - 75 tisíc korun
slon africký - 140 tisíc korun

Ve Dvoře Králové tak narazíte na páreček tomistomů úzkohlavých, jinak řečeno gaviálů sundských, samce Krakena a samici Penelopu, kteří se tam dostali v roce 1989 jako čerstvě vylíhnutá mláďata ze ZOO v Singapuru. Kraken je v současné době považován za jednoho z největších krokodýlů žijících v evropských zoologických zahradách.

V oblíbeném pavilonu šelem najdete rovněž téměř vyhubeného a ohroženého levharta perského, jehož domovinou jsou jak polopouště, tak i vysoké hory. Během prohlídky budete mít možnost pozorovat i vzácné plameňáky růžové. Kromě příspěvku na tento program (KONTO WILDLIFE: 264350610/0300) můžete téměř libovolné zvíře adoptovat, nebo se dokonce stát partnerem zoo.

Afrikou autem i pěšky

Jediný Safari park u nás je rozdělen na tři části. V první je klasická část zahrady s pavilony, výběhy a expozicemi, druhou je pak pěší safari, kterou pohodovou procházkou projdete skrze rozlehlé výběhy antilop, zeber, žiraf i nosorožců, okolo obávaných hrochů až ke lvům. Třetí atrakcí, jež je na našem území výjimečná, je Africké a Lví safari. Projíždět se přímo mezi volně vypuštěnými zvířaty je skutečně nevšedním zážitkem.

Podvodní galerie Coralarium na Maledivách
Desítky soch pod hladinou oceánu. Na Maledivách vyrostla podmořská galerie

„Zvířata v safari jsou na provoz zvyklá, téměř už na něj nereagují a věnují se zcela nerušeně svým činnostem. Je tam tolik volného prostoru, jenž poskytuje nepřeberné množství skrytých míst pro zvířata, že je právě jen na nich, zda se uchýlí na klidné místo do lesíku, anebo budou stát u cesty,“ říká Jiroušová. A že se podobné aktivity neobejdou bez protestů ochránců přírody, je nasnadě.

Do roka a do dne po konci války

První hosté se do areálu Zoologické zahrady ve Dvoře Králové podívali 9. května 1946. Bylo to přesně jeden rok a den po konci války. O dnešní podívané si první ředitel Josef Fabián mohl nechat pouze zdát, jeho přispěním ale vznikl na bezmála 6,5 hektaru areál určený k chovu evropských druhů zvířat. Tehdejšími obyvateli byli hlavně lišky, jezevci, sovy nebo srnčí zvěř.

Exotická zvířata se ve Dvoře Králové zabydlela v letech padesátých. Tropický pavilon totiž tehdy začal hostit prvního „krále zvířat“. Majestátní lev se jmenoval Rémus. Lvům se neobyčejně dařilo v roce 1959 se totiž zahradě jako první české ZOO v poválečných letech podařilo odchovat lvíčata.

Větrný mlýn Kuželov
A přece se točí! Navštivte nejkrásnější české mlýny, svědky naší historie

V tu dobu již byla zahrada druhou největší v Československu. Současnou tvář i genia loci ji ale vtiskl Josef Vágner, jeden z nejvýznamnějších ředitelů její historie, za jehož působení se desetinásobně rozrostla a zaměřila se právě na africkou faunu a safari.

ZOO baví i vychovává

Ve Dvoře Králové přichystali spousty zábavy i poučení pro malé i velké. Můžete se na jeden den stát ošetřovatelem, nakouknete do zákulisí života exotických zvířat a poznáte každodenní řeholi místních pracovníků. Kdo by v dětství alespoň jednou nezatoužil být na druhé straně skleněné zábrany! Snad každý z nás si chtěl pohladit slona nebo nakrmit mlsnou opičku! Máte možnost, ale buďte připraveni již v sedm ráno!

Pro zručnější ručičky jsou během prázdnin nachystány sochařské workshopy, jež prověří váš talent i řemeslnou zručnost. Své tajemství a uměleckou dovednost vám ukáže a snad i něco málo ze svého umu předá sochařka Mauda Muhoni z umělecké zimbabwské komunity Tengenenge. A po dnech plných zábavy a jistě i nějaké špíny ve vlasech si odnesete vlastnoručně vyrobenou sochu.

Vzpomínka konce války proběhla 8. května u památníku na pražském Vítkově.
Rudolf Medek: bojovník za Československo a odkaz legií

Komu se nechce pražit na slunci, ať okusí noční zábavu. Dvorská ZOO nachystala totiž i večerní prohlídky. Zažijete tak nevšední podvečerní 50minutovou jízdu Safaribusem mezi stády zvířat, která se v srpnu koná denně, v září každý pátek a sobotu. Na nádherné obrysy zeber, žiraf či antilop v zapadajícím slunci nikdy nezapomenete a bude to jízda vašeho života. 

Nové přírůstky téměř každý měsícNa začátku srpna se místní šestičlenná lemuří rodinka rozrostla o nová dvojčata. Samec Fanfán Tulipán se tři roky od příjezdu z Francie stal otcem už devátého mláděte a sedmiletá samice Mada matkou.

V průběhu července přivítali v ZOO do svých řad mládě damana skalního, malého savce připomínajícího většího králíka, jenž je zároveň nejbližším příbuzným slona. Byla to velká událost, vždyť naposledy se je podařilo v královédvorském safari parku rozmnožit před šesti lety!

V Pavilonu šelem královédvorského safari najdete od června rovněž mládě ženetek tečkovaných. Ženetky jsou menší šelmy připomínající kočky. Park je chová od roku 2014 a mláďata již v minulosti byla oceněna v anketě návštěvníků o nejoblíbenější mládě Safari Parku.

Masarykova chata na Šerlichu.
Vychutnejte si pivní speciály z Orlických hor. Ale pozor, bez kola