VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výlet za pivem láká více lidí

Náchod - Sezona památek v uplynulém týdnu začala. Na Náchodsku ale mají velkého konkurenta - náchodský pivovar Primátor. Návštěvy pivovaru, a nejen toho náchodského, jsou totiž v posledních letech stále více oblíbeným a vyhledávaným turistickým cílem.

12.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Pivovaru Primátor každým rokem počet návštěvníků narůstá. V prvním čtvrtletí letošního roku zavítalo za brány pivovaru dokonce už 700 osob. Za celý loňský rok si přijelo místa, kde se vaří pivo, prohlédnout více jak 3 000 zájemců, přičemž třetina z nich přijela ze zahraničí.

„Nejvíce turistů k nám dorazilo z nejbližšího Polska, dále pak z Dánska, Ruska a Německa," říká Markéta Flousková z marketingového oddělení pivovaru.

Je prý o co stát

Obchodní sládek Pavel Kořínek, který většinu návštěvníků již pěkných pár let pivovarem provází, nevynechá žádné místo, které je pro výrobu klasického českého piva důležité. Návštěvníci tak prochází varnou, spilkou, sklepy s ležáckými sudy, chlazením, filtrací a stáčírnou láhví a sudů.

S průvodcem Pavlem Kořínkem je o co stát, neboť vypravěč i znalec je skvělý. Vždyť v pivovarnictví pracuje už čtyřicet let a jako sládek třicet let. „Sládek nevaří pivo. Z vody, sladu a chmele se totiž na varně uvaří mladina, kterou až pivovarské kvasinky přemění na pivo," upozorňuje na základní věc Pavel Kořínek.

Ti, kteří si objednali exkurzi také s ochutnávkou piv, odchází po prohlídce pivovaru do návštěvnického centra. „Tam mohou ochutnat celé portfolio patnácti druhů piv značky Primátor, dvou druhů ochucených piv značky Chipper, nebo si mohou vybrat z pěti druhů limonád," dodává Markéta Flousková.

Zájemci mohou do pivovaru zavítat také hned na tři tématické kurzy, a to do nově zrekonstruovaného školicího střediska. Mohou se zde vydat třeba za poznáním technologie výroby klasického českého piva. Kurz je určen výčepním, provozovatelům a majitelům restaurací a hotelů, odborným školám a široké laické veřejnosti.

Další kurz nese název Jak pečovat o pivo v gastronomii a zájemci se při něm dozví, jaké jsou vhodné podmínky skladování piva, tlačná média, sanitace pivních cest, estetika čepování a praktické vyzkoušení čepování. Třetí kurz nadchne kdekoho, neboť je zaměřena na druhy piv a jejich degustace senzorické degustační hodnocení piva a základy pivního someliérství.

Kdo se chce přijít do pivovaru podívat nejen na exkurzi, ale také si poslechnout skvělou hudbu, ten si má podle ní zaškrtnout v kalendáři datum sobota 17. května, kdy se v jedenáct hodin otevřou brány pivovaru, a začne tradiční akce Den s Primátorem.

Autor: Pavel Bednář

12.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Navštivte svou okresní redakci Deníku, kde najdete formulář pro vaše přání.

Vaše přání může zaznít v chrámu ve Vídni

Ilustrační foto.

Konec ledna bude patřit nadějím

Motocyklisté uzavírali sezonu dvakrát

Náchodsko - Každá ze dvou pořadatelských organizací bilancovala zvlášť.

Požár zcela zničil sklep

Broumov /OHLÉDNUTÍ/ - Broumovští profesionální a dobrovolní hasiči spolu s podnikovými hasiči VEBA Broumov byli v týdnu přivoláni do ulice Na Výsluní v Broumově. Došlo zde k výbuchu kotle v rodinném domě.

S prezidentem si Dostálová rozumí. Oba chtějí investovat

Východní Čechy - Ostře žluté sáčko, široký úsměv a blonďatá hříva, to jsou poznávací znaky Kláry Dostálové, díky nimž ji na povolebních setkáních v centrále hnutí ANO nelze přehlédnout.

Šachisté Náchoda střety se soupeři z Jaroměře nezvládli

Náchodsko - Krajský přebor šachových družstev přinesl ve svém čtvrtém kole první okresní derby. V něm se střetla náchodská rezerva s jaroměřskou Jiskrou, která si nakonec připsala hodně hladké vítězství.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT