Výstava byla instalována v Náchodě ve Vyšší odborné škole stavební a Střední průmyslové škole stavební arch. Jana Letzela, kde se se vznikem československých legií v Rusku, Francií a Itálií a s osudy některých legionářů z našeho regionu seznámili nejen studenti a pracovníci školy, ale i zájemci o studium a jejich rodiče při Dnu otevřených dveří.

Nyní se výstava přestěhovala do Nového Města nad Metují do Střední průmyslové školy, střední odborné školy a středního odborného učiliště, kde bude k dispozici nejen studentům, ale i široké veřejnosti při třídních schůzkách a hlavně při Dnu otevřených dveří 29. listopadu.

„Výstava bude použita pro výuku moderních dějin," sdělila nám Marie Vintrová, učitelka náchodské školy. Také v Novém Městě nad Metují, podle slov Evy Cohornové, budou materiály využity jako názorné pomůcky pro výuku dějepisu a občanské nauky.

Základní historické materiály připravují členové spolku „Poznávání" a ČSBS.

A ani studenti a učitelé zmíněných škol nemusí být pouhými pasivními diváky uvedené expozice. Organizátoři počítají s tím, že někteří z nich přispějí k rozšíření výstavy uvedením stručného životopisu svého předka, který se před sto lety jako legionář aktivně na vzniku ČSR podílel.

Ladislav Hartman