Již potřetí se ve dnech 30. června 17. srpna koná výstava členek Bohemia patchwork klubu. V roce 2010 zde byla představena kolekce klasického patchworku. V roce 2012, u příležitosti výročí úmrtí spisovatelky Boženy Němcové, byla instalována výstava s názvem: „Zašité vzpomínky"- aneb patchwork inspirovaný dílem a krajem Boženy Němcové. Zde byly předvedeny práce, které buď přímo upozornily na dílo spisovatelky (např. na quiltu M. Kalinové s názvem „Na návštěvu k paní kněžně" byly použity faksimile rukopisu k pohádce O dvanácti měsíčkách), nebo použitým materiálem evokovaly obsah povídek, např. obraz V zámku a podzámčí od Evy Bovoli. Velkou pozornost vzbudil na stroji vyšitý Ratibořický zámek od L. Vachtenheimové nebo portrét B. Němcové od J. Haklové, který nyní bude po dobu výstavy zdobit přijímací místnost Městského úřadu v České Skalici.

V letošním roce je předvedeno to nejlepší z kolekce Jany Haklové s názvem „Mosty", kterou vytvořila pro mezinárodní výstavu Carrefour Européen du Patchwork ve Franci. Na 24 quiltech ztvárnila jak mosty z celého světa, tak mosty mezi námi. Některé z jejích quiltů byly vystaveny na PPM v roce 2014, celá její kolekce Mosty byla vystavena v Městském divadle Most do 28. 6. 2014.

Její práce je na výstavě v České Skalici doplněna quilty na stejné téma dalších členek Bohemia patchwork klubu, které už v Muzeu BN vystavovaly v minulých letech.

PatchworkSlovo patch se z angličtiny předkládá jako záplata, jedná se tedy o techniku, která využívá malých kousků látek a jejich sešíváním dává novému dílu další rozměr a využití.
Art quilt je dekorativní doplněk interiéru, který je vyroben spojením textilních i netextilních materiálů různými, i nešicími technikami, ale většinou provázen quiltováním, převážně strojovým.
První zprávy o patchworku známe už ze starověkého Egypta. V Mongolsku byla objevena hrobka z 1. století př. n. l., která obsahovala prošívaný koberec. V podstatě od začátku výroby tkaní se lidstvo snažilo tento drahocenný materiál zužitkovat dalšími způsoby, tedy i výrobou nových výrobků záplatováním. Do Evropy se dostávají quilty a patchwork asi v 11. století.

N. Harbichová