Náklady na vánoční výzdobu, která se většinou rozsvítí v prvních prosincových dnech, přijdou městské pokladny na statisíce korun. Výzdobu měst ale mnohde ničí vandalové a zloději.

Jičín, který má řada lidí v paměti jako pohádkové město, letos nově vyzdobí pěší zónu na Husově ulici a pořídí i výzdobu na vánoční strom na Lidickém náměstí. Vánoční stromy budou vedle centra svítit i na sídlištích. "Ozdobeny budou komunikace k Valdštejnovu náměstí a příjezdové cesty do města od Hradce Králové, Poděbrad, Prahy a Lomnice," řekl jičínský starosta Martin Puš.

Jičínská radnice se původně zabývala myšlenou postavení šest a půl metru vysokého osvětleného anděla na pěší zóně. Radní se ale nakonec na obřím andělovi neshodli a podpořili tradiční výzdobu. Celkem vánoční výzdoba v Jičíně přijde na 400.000 korun, z nichž radnice uhradí 300.000 korun. Zbytek zaplatí sponzor. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Valdštejnově náměstí je naplánováno na odpoledne 30. listopadu.

V Náchodě radnice připravuje nové osvícení Karlova náměstí, které letos prošlo opravou za deset milionů korun. Veškeré vánoční osvětlení chce město instalovat do 1. prosince. Náklady na vánoční výzdobu náchodská radnice letos odhaduje asi na 300.000 korun.

V Trutnově se počet nasvícených stromů letos rozšíří z pěti na šest. "Všechny stromy kromě dvou jsou rostlé. Stromy pro Krakonošovo náměstí a na Zelenou Louku získáme od soukromníků a postavíme je 19. listopadu," řekla mluvčí radnice Veronika Svobodová. Město ozdobí i sedm sakur u autobusového nádraží a jeden menší listnatý strom pod budovou městského úřadu.

Ve stotisícovém Hradci Králové bude vánoční výzdoba stejná jako loni a přijde na více než 200.000 korun. "Do příliš masivní výzdoby se nepouštíme. Elektřina je totiž rok od roku dražší, a tak i vánoční osvětlení stojí stále víc. Za elektřinu utratíme skoro 100.000 korun," řekl mluvčí radnice Václav Svoboda.

Hlavní část hradecké výzdoby tvoří osvětlení, dekorace pouličních lamp a stromů v centru města a dva vánoční stromy na Velkém a Masarykově náměstí. Přestože by Vánoce měly být svátky klidu a rozjímání, zaznamenává řada měst krádeže a ničením výzdoby. "Stalo se, že byly rozbity nebo ukradeny žárovky na vánočním stromě. Z tohoto důvodu vánoční strom zdobíme až od dvou a půl metru od země," řekla Gabriela Horníková z náchodské radnice.

V Trutnově vandalové letos poničili osvětlení sakur. Oprava stála 30.000 korun. Naopak Jičín v minulých letech žádné větší problémy s vandalismem ani krádežemi řešit nemusel. "Je to zřejmě i díky instalovanému kamerovému systému ve městě," řekl jičínský starosta Puš. S větším vandalismem se nepotýkají ani v Hradci Králové.