Její tvůrci mají obavu z poškození životního prostředí a zdrojů pitné vody. Informoval o tom zástupce osmičlenného petičního výboru a místostarosta Police nad Metují Jiří Škop.

Průzkum by v regionu chtěla provést společnost Basgas Energia Czech. Ministerstvo životního prostředí už těžařům k průzkumu dalo souhlas. Těžaři v následujících pěti letech plánují průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečných od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku.

Tlak lidí vyústil v protestní akci

Petice podle Škopa vznikla na základě zvětšujícího se tlaku ze strany veřejnosti pramenícího z obav o hrozící poškození životního prostředí.

Petiční výbor se nyní s peticí obrátí na svazky obcí a místní akční skupiny v dotčeném území s prosbou o zpřístupnění petice k podpisu občanům.

Proti průzkumným vrtům se už dříve vyslovily vedení kraje, náchodská a trutnovská radnice a další obce.

Mají strach o vodu i o zdraví obyvatel

Petiční výbor se také obrátil na ministra životního prostředí Tomáše Chalupu, aby při rozkladovém řízení povolení průzkumu vydané ministerstvem nepotvrdil a věc vrátil k novému projednání.

„Nejen tento způsob těžby, ale i samotný geologický průzkum, který zahrnuje průzkumné vrty a testování pomocí hydraulického štěpení, je třeba považovat za absolutní riziko, které může v dotčeném území devastovat přírodu a krajinu, jakož i přímo ohrozit kvalitu životního prostředí, zejména pak zdroje pitné vody, přičemž v konečném důsledku nelze vyloučit i poškození zdraví obyvatel, a to nejen v současných, ale i v budoucích generacích,“ napsal petiční výbor ministrovi.

Právo na příznivé životní prostředí

Peticí chtějí její iniciátoři vyjádřit názor, že případným povolením průzkumu (a následně těžby) břidlicových plynů v daném průzkumném území dojde k zásahu do jednoho ze základních lidských práv, a to do práva na příznivé životní prostředí, které je založeno Listinou základních práv a svobod.

„Máme za to, toto naše právo, ve spojení s veřejnými zájmy ochrany životního prostředí, ochrany vod a ovzduší chráněnými platnou legislativou České republiky převyšují v tomto případě výrazně nad zájmem vyhledat, prozkoumat a případně využívat nekonvenční ložiska ropy a plynu v České republice,“ uvedl zástupce petičního výboru Jiří Škop. (čtk, sýk)